Едмонд Назарян мечтае за златен олимпийски медал, след като вече завладя европейския връх на първенството по борба тази година. Той ще има първи шанс за атака на титлата в Париж през 2024, когато би трябвало да е настигнал физически опитните борци.

"Мечтая го от малък, когато разбрах какви медали има баща ми. Не ми достига още физическа сила, защото аз не съм израснал напълно. На такава възраст съм, че все още не съм изграден като физиката. Но тактиката я разбирам, имам опит, имал съм състезания. Остава само с времето да чакам да се развия напълно и мисля, че няма да имам проблем!", заяви Назарян, цитиран от БФ Борба.

През миналия месец 20-годишният талант триумфира с европейската титла при юношите в категория до 63 кг на класическия стил на първенството в Рим. Именно в италианската столица той спечели и златото от шампионата на континента през 2020, когато дебютира при мъжете.

Еди Назарян: Може да се каже, че съм най-добрия борец в Европа

Еди Назарян: Може да се каже, че съм най-добрия борец в Европа

"Имам титли във всичките възрасти"

По-рано днес Назарян гостува в студиото на БТВ, където призна, че вече е приет да учи право в Нов български университет.

"Успоредно с моята спортна кариера не спирам да мисля и да усъвършенствам моето развитие. След успешен изпит мога да кажа, че съм горд студент по право в Нов български университет. Това ме изгражда като личност. Ще ходим с книги по лагерите! Аз избрах този път и ми е интересно. Спортът е до време. Няма как да си цял живот в спорта. След него човек трябва да има други занимания", каза още той.

Личният треньор на национала Емил Иванов смята, че физическите проблеми вече са зад гърба на Назарян и той е сред водещите борци в категорията си в Европа. Следващата цел е да стигне това ниво и в света.

"Важното беше да върнем шампионския му дух, защото след като спечели титлата през 2020, той имаше поредица от неудачи, предимно от здравословен характер. И на практика имаше само едно състезание при мъжете и две при юношите. Сега на европейското беше много убедителен, почти не даде никакъв шанс на съперниците си, загуби само 2 точки. Така че, на европейско ниво стоим много добре. Сега ни предстои световното за мъже в Белград (10-18 септември)", каза двукратният световен шампион Емил Иванов.

Гриша Назарян се класира за Световното първенство в Рим

Гриша Назарян се класира за Световното първенство в Рим

Младият талант на армейския клуб победи в две схватки основния си конкурент