Борците ни завършиха с 11 медала, от които 3 титли на европейско в Загреб. И в класирането по отличия се нареди на пето място (3-3-5) Така националите подобриха постижението си от миналата година, когато бяха с 10 отличия. В последния ден на първенството Едмонд Назарян ликува с титлата в олимпийскат категория до 60 кг на класическия стил. На финала 21-годишният талант победи световния и европейски шампион Виктор Чубану (Молдова) с 13:0.

Златото е второ в кариерата на младия талант, който в дебюта си при мъжете през 2020-а, също стана шампион, но в неолимпийската категория до 55 кг. Така Едмонд вече има 4 медала от големи първенства при мъжете. През миналата година той стана втори в Европа и в света.

Кирил Милов, спортист №1 на България за 2022-а, пък се окичи със сребро. В решителната схватка при 97-килограмовите българинът отстъпи на Артур Алексанян, носител на три олимпийски медала, световен и европейски шампион с 1:5.

Битката бе повторение на финала от световното през миналата година, спечелен отново Алексанян. Така Артур прибави 6-а европейска титла към колекцията си, в която има и 4 световни титли.

Милов пък спечели пето отличие в кариерата си, след като вече има сребро и бронз от европейски първенства, както и два сребърни медаа от световни първенства.

Начело в класирането по медали е тимът на Турция с общо 17 медала (6-3-8), следван от Азербайджан с 14 (5-6-3) и Армения с 5 (4-0-1). А четвърти са борците на Украйна, също с 11 медала, но с 3 титли, 4 сребърни и 4 бронзови отличия, пише "Труд".