Ахмед Батаев бе елиминиран на 97 кг свободен стил от световното първенство по борба в Белград, след като победилият го по-рано Гиви Мачарашвили от Грузия загуби 1:6 срещу Магомедхан Магомедов от Азербайджан на полуфиналите.

Микяй Наим също не успя да стигне до елиминациите за отличия на 65 кг.

Американска доминация на световното по борба

Американска доминация на световното по борба

САЩ спечелиха три от първите четири титли

Батаев започна турнира на с категорична победа с 5:0 срещу египтянина Мостафа Ел-Дерс, но на осминафиналите българският национал се изправи срещу миналогодишния бронзов медалист и настоящ европейски шампион Гиви Мачарашвили.

26-годишният грузинец натрупа четири точки по идентичен начин - със захват на крака на Батаев и избутване на българския национал от тепиха. Европейският вицешампион от 2022 успя да съкрати пасива си и направи движение за точки в последната секунда, но съдиите дадоха по две и на двамата, а по този начин Мачарашвили взе преднина от 6:5.

Последва протест от треньора на свободния стил Валентин Ангелов, но съдиите запазиха решението и дадоха наказателна точка за 7:5 в полза на грузинеца.

България с първи медал от световното по борба

България с първи медал от световното по борба

Донесе ни го Рамазан Рамазанов

В схватката си от четвъртфиналите Мачарашвили се изправи срещу носителя на четири медала от азиатски първенства Алишер Йергали от Казахстан и го победи с 2:0. На полуфиналите обаче той отстъпи на миналогодишния европейски първенец Магомедов.

На 65 кг Микяй Наим отстъпи с 0:6 на старта срещу Умиджон Джалолов от Узбекистан, който в следващия кръг загуби от американеца Ник Лий. По-рано през деня Георги Вангелов не успя да преодолее репешажите на 57 кг, а първата представителка при дамите Джанан Манолова загуби на старта на 59 кг.