Националният отбор на САЩ доминира тотално в първите категории на борбата свободен стил от световното първенство в сръбската столица Белград. Американците спечелиха три от четири златни медала, а в последната категория завършиха с бронз.

Единственото злато, което не бе спечелено от САЩ, е за втория в класирането по медали Иран. България пък е на четвърта позиция благодарение на бронза на Рамазан Рамазанов.

САЩ започна доминацията си с Вито Аружа, който в понеделник отстрани българския национал Стилян Илиев. Американецът се изправи на финал в неолимпийската категория до 61 кг срещу Абасхаджи Магомедов, който се състезава с неутрален статут. Аружа поведе секунди преди края на схватката и дори си позволи веднъж да излезе от тепиха, печелейки с 10:9. Трети в категорията останаха Таирбек Жумашбек Уулу от Киргизстан и Шота Партенадзе от Грузия.

Второто злато за САЩ спечели Зейн Ръдърфорд, който триумфира на световни финали само година след сребърен медал. Американецът победи с 8:5 иранеца Амир Яздани, който в понеделник спечели полуфинал срещу Рамазанов. Българинът взе бронз в неолимпийската категория до 70 кг заедно с арменеца Арман Андреасян.

Американците продължиха да доминират и на олимпийските категории. Шампионът от Токио на 86 кг Дейвид Тейлър надви с туш иранеца Хасан Яздани, печелейки третата си титла на световни първенства. Бронзови отличия пък заслужиха Майлс Амин от Сан Марино и Азамат Даулетбеков. Четиримата състезатели получиха олимпийски квоти за страните си и оставиха Джавраил Шапиев от Узбекистан и Магомед Шарипов от Бахрейн да се борят за петата и последна.

България с първи медал от световното по борба

България с първи медал от световното по борба

Донесе ни го Рамазан Рамазанов

Последната категория от първия ден на свободната борба завърши с титла за Иран. Амир Хосеин Заре стана шампион за втори път в кариерата си на 125 кг, след като на финала се наложи с 11:0 срещу грузинеца Гено Петриашвили. Така иранецът доведе нещата до логичен край, след като в понеделник отстрани действащия световен шампион Таха Акгюл. Турчинът и Мейсън Парис от САЩ са бронзови медалисти в категорията.

Последната олимпийска квота ще бъде за Даниел Лигети от Унгария или за състезаващия се с неутрален статут Абдула Курбанов.