На 22 февруари в Унгария отбелязаха една година от спечелването на олимпийската титла в щафетата на 5000 м, първа в зимните спортове за страната. Автори на историческото постижение бяха Шаолин Шандор Лю, брат му Шаоан, Шаба Бурян и Виктор Нох.

Битка на олимпийски медалисти и при треньорите на световното по шорттрек в София

Битка на олимпийски медалисти и при треньорите на световното по шорттрек в София

Трима български наставници водят чужди отбори у нас

12 месеца по-късно амбициите на тима са не по-малки, още повече, че екипът е начело в ранглистата за сезона в дисциплината. Но има и една въпросителна - Шаоан счупи три пръста на лявата си ръка в началото на февруари по време на състeзание и остава неизвестно дали изобщо ще участва на световното в София.

Шаолин е на 23, а Шаоан ще навърши 21 на 13 март. Момчетата са родени в Будапеща от брака между майка унгарка и баща китаец и първият спорт, с който се захващат, е плуването. Но нещата не вървят по план, защото баткото се оказва с алергия към хлора, а малкият често боледува. Семейството обаче държи на спорта и така момчетата бързо се прехвърлят на пързалката. Скоростта, адреналинът, близкото съревнование, емоциите допадат изключително много на братята, които благодарение на баща си получават и страхотен шанс - да се подготвят известно време в Китай. Това несъмнено дава силен тласък на кариерата им и им помага да извървят пътя до елита.

Ясни са българските участници на Световното по шорттрек в София

Ясни са българските участници на Световното по шорттрек в София

Националите ни ще направят първа тренировка в „Арена Армеец” на 4 март

Унгарците се радват на все по-голяма популярност заради резултатите си на леда, а Шаолин е много атрактивен и с поведението си извън него. Обича камерите и интервютата и няколко години демонстрираше без притеснение любовта си с британската състезателка по шорттрек Елиз Кристи. Докато не скъса внезапно с нея през ноември 2018-а. Според някои публикации го е направил с SMS.

Личните драми обаче ни най-малко не го отклоняват от целите, най-голямата от които е втори златен медал от олимпиада. Какъвто впрочем иска и брат му. Пътят обаче минава през отличия от София следващата седмица.

Кънки за 700 000 лв. пристигат в София за Световното първенство по шорттрек

Кънки за 700 000 лв. пристигат в София за Световното първенство по шорттрек

Диаманти ще се търкалят в "Арена Армеец"

Всеки от братята посочва другия като най-влиятелния човек в кариерата си, а баткото добавя и Юсеин Болт. Демонстрира го и в ПьонгЧанг след спечелването на златния медал, като цялата щафета на Унгария застана в типичната поза на Светкавицата на легендарния атлет.

Шаоан е убеден, че физическата му сила е унгарска, скоростта - китайска, а спортното му мото е: "Утрешният ден ще е по-добър".

Корейските шорттрекисти идват в София, за да защитят 7 световни титли

Корейските шорттрекисти идват в София, за да защитят 7 световни титли

20-годишната Чой Мин Жон има 4 златни медала от последния шампионат на планетата

Шаолин пък върви към върховете с "Трябва да стана най-великия" и "Никога не позволявай на хейтърите да те пречупят"!