Ветеранката в националния отбор по биатлон Павлина Филипова по всяка вероятност ще отложи старта на олимпийската си подготовка за игрите във Ванкувър догодина. Причината е здравословен проблем, заради който опитната състезателка има забрана да тренира в продължение на три месеца.

"Нещата не са добре. Състоянието на Павлина може да не се подобри за първоначално оповестеното време, което може да се отрази пагубно на олимпийската й подготовка. Тя е амбицирана да участва на Игрите догодина, но здравето й е най-важно", каза президентът на Българска федерация биатлон Васил Тончев пред DeltaNews.

Филипова извоюва единствената квота за Ванкувър за дамския ни тим. Мъжкият ни отбор обаче ще бъде представен с пълен състав от четири състезатели на стартовете под петте преплетени кръга през 2010 г.

На заседание на Управителния съвет на федерацията ни на 14 май пък ще бъде утвърден треньорския апарат за заключителната фаза на олимпийската подготовка на биатлонистите ни.

Георги Фъртунов, който през сезон 2008/2009 отговаряше за мъжката и дамската селекция, ще бъде старши треньор само на мъжкия тим. Негов помощник ще бъде Красимир Дочев. За женския отбор ще отговаря Васил Мукшин, който до сега беше консултант на националите.

Боран Хаджиев е личен треньор на Павлина Филипова, която през последния сезон беше на индивидуална подготовка. Докато четвъртата от Игрите в Нагано'98 се лекува Хаджиев ще помага на юношите и девойките.

Очаква се всеки момент да стартира изграждането на трасе за биатлон на Бъндеришка поляна над Банско. Ролбанът е едно от изискването за провеждане на състезания за Световната купа.

„Проектът за субсидиране с 300 000 лв. между ДАМС и Община Банско вече е одобрен. Скоро парите ще бъдат преведени и строителството трябва да стартира. Трасето трябва да е готова до следващото лято, тъй като сме домакини на световно първенство по летен биатлон", заяви Тончев.

Ролбанът и наличието на сервизна къща са изисквания за приемане на кръг от Световната купа, за което домакинство има амбиции и България.