Българските ски се нуждаеха от пробуждане в последните години. Те получиха своя заслужен светъл лъч на надежда в лицето на младата ни звезда в "белите" спортове - Алберт Попов. Талантът ни в алпийските ски доказа пред всички, в световен мащаб, че не само може да се състезава редом с най-добрите на планетата, но и да претендира, че разполага с достатъчно способности и умения за провеждане на равностойна битка с тях. Алберт постигна нещо немислимо, като първо попадна сред най-добрите 10 в старт от Световната купа, а след това пробва да удвои постижението си, записвайки наглед невъзможно шесто място в слалома в Шладминг. Така след дългогодишно очакване, България отново бе поставена на картата на алпийските ски.

Подвигът на Попов бе неколкократно по-значим и след всичко, през което лично той, а и цялото му семейство, трябваше да преживее при инцидента през 2015 година, след който част от световните агенции обявиха, че е истинско чудо, че Алберт е останал жив. Въпреки тежките травми, с които трябваше да се пребори и шока, който бе принуден да изживее, Попов не просто се завърна на световната спортна сцена, а го направи така, както само един истински шампион и роден победител е способен да го стори. Специално за читателите на ТОПСПОРТ, Алберт отдели от времето си, за да отговори на нашите въпроси. Предлагаме на вниманието ви разговора ни с него:

Снимка 404655

Източник: LAP.bg

Здравей, Алберт. Радваме се, че имаме възможност да разговаряме с теб. Надяваме се, че те намираме в добро здраве, форма и състояние на духа.

- Здравейте. Благодаря за интереса! Чувствам се добре, сега съм в кратка почивка в София, а от утре започва подготовката ми за стартовете в Банско.

Напоследък вниманието към теб се повиши драстично. Това има много положителни, но вероятни и някои отрицателни страни. Как приемаш самият ти повишения интерес?

- Радвам се, че успях да постигна тези страхотни резултати и, че зарадвах толкова много българи и любители на ските. Разбирам, че медийният интерес е част от процеса и се надявам, че по този начин мога да запозная повече хора с нашия спорт. Но на този етап сезонът не е свършил и все още трябва да остана основно съсредоточен върху подготовката си и състезанията.

Каза, че целта за теб е все една и съща - първото място. Увереността, която демонстрираш, е завидна. Успяваш и да останеш спокоен, въпреки динамиката на събитията около теб. Как постигаш това?

- По принцип съм доста спокоен, така поне ме описват моите близки. Успехите ми в спорта са плод на дългогодишни тренировки и много усилилия. Не бих казал, че за мен са неочаквани, но е факт и, че се случиха в особено кратък период. Оставам спокоен, защото основната цел, както и Вие казахте, все още е пред мен и пътят продължава.

Твоята майка споделя, че ти винаги си искал да бъдеш световен шампион. Постижима цел ли е това? Ако не сега, на този етап, то в какъв времеви интервал може да се случи, предвид оптималната спортна форма, в която се намираш?

- Вярвам, че имам уменията и съм способен да стана световен шампион! А прогнози кога може да стане това не бих могъл да дам - само времето ще покаже.

Оттеглянето от спорта на някои от големите фаворити за първите места в отделните стартове, а и въобще за Световната купа, е до голяма степен добра новина за теб и всички останали млади таланти, които очакват възможността да се качат на почетната стълбичка.

- Във всяко поколение има добри и запомнящи се спортисти - емблематични фигури за спорта. Едни се оттеглят, други застъпват - това е кръговрат. Отново опираме до това, че само времето ще покаже кои ще са новите фаворите в белия керван.

Снимка 268248

Източник: EPA/БГНЕС

Каква е разликата между новата вълна състезатели в алпийските ски и вече утвърдените величини в тях? Какво липсва на младите звезди, за да достигнат по-опитните в спорта, който практикувате?

- Основната разлика между по-младите и по-възрастните спортисти е опитът. Той е от изклюлително значение и дава много на един състезател. Това е фактор, който играе важна роля не само в ските, но и в други спортове.

Прави впечатление, че първите няколко десетки състезатели са на подобно ниво, като дори стилът на поведение на пистата е подобен. Какво е необходимо, за да попаднеш сред първите 10? Ти вече го направи и то неколкократно.

- Наистина, силите при първите 30 състезатели от ранка на Световната купа са доста изравнени. Има дни, в които всички компоненти, необходими, за да се класираш в челната десетка, просто са на лице - да си свеж, теренът и трасето да ти пасва, и разбира се - късметът да е на твоя страна.

Какво беше усещането за теб, когато стана 9-и, а след това и 6-и, в края на януари? Какво си помисли непосредствено след финала?

- Определено емоцията е невероятна. Най-щастлив ме направи фактът, че успях да затвърдя позицията си непосредствено след състезанието в Кицбюел и това беше първата ми мисъл на финала в Шладминг.

А как прие паралела, който бе направен с легендарния Петър Попангелов в някои медии?

- Разбирам, че да се направи такова сравнение е съвсем естествено, имайки предвид, че от толкова много години България не е имала състезатели в челно класиране на Световната купа. Аз разбира се, имам още доста път да извървя, докато стигна обема от успехите на Пепи.

Как спестяваш силите си, как запазваш концентрация и как постигаш необходимия заряд, търсената експлозивност преди важен старт?

- Преди състезания се опитвам да остана само с моя треньор Ивайло Борисов. С него сме се сработили изключително добре и той винаги успява да намери правилния подход към мен, знаейки от какво имам нужда преди старт.

Снимка 283194

Източник: GettyImages

Съвместните ти тренировки с част от немските скиори по всяка вероятност са изиграли важна роля за теб в натрупването на детайлност, на онези малки "подробности", които са необходими, за да бъде окачествена една подготовка като отлична?

- Радвам се, че имам възможността да тренирам с тези страхотни момчета. Те бързо ме приеха като част от отбора, тъй като силите ни са доста конкурентни едни на други и по този начин се предизвикаме взаимно в състезанието с времето. Има какво да научим едни от други.

Казваш, че все още не си разкрил напълно възможностите си в Гигантския слалом. Там целта е попадане сред първите 30, но и по-предните класирания не са ти чужди, макар и в различни, по-ниски възрастови групи.

- Този сезон не съм имал възможността да покажа на какво съм способен там. Тренировките вървят добре, но на състезание е по-различно, тъй като там все още стартирам с доста заден номер. Ще видим как ще мине състезанието в Банско.

Как се почувства след като спечели бронза на Световното първенство за младежи, предвид ужаса, който преживя през 2015 година? Какво те мотивира след счупването на крака ти и проблемът с едно от твоите очи, да се завърнеш на пистата, още повече в спор за разпределението на медали?

- Почувствах се много щастлив, че имах възможността да се върна в играта и че показах преди всичко на себе си, че съм способен на това - да се възстановя и да правя отново това, което обичам.

Как ти повлия смъртта на треньора на отбора ви? Как превъзмогна този ужасен момент, въпреки че тогава бе на едва 17-годишна възраст? Как се справя един младеж с подобна трагедия?

- Цялата катастрофа за мен, като спомен, е като един много лош сън и всичко се случи много бързо. Но се опитвам да гледам по-философски на нещата. Мъчно ми е, че загубихме един страхотен човек и треньор. Възползвам се максимално от този втори шанс, който животът ми даде.

Подчертаваш винаги ролята на Ивайло Борисов за професионалното ти израстване. С какво най-много помогна той в професионалната ти кариера?

- Ивайло Борисов е човекът до мен в ските от доста ранна детска възраст. Може би ще ми е по-лесно да кажа с кое не ми е помогнал. Израстваме заедно по пътя, по който вървим.

Снимка 403386

Източник: От Facebook

Вече си една от спортните звезди на България. Ти самият как гледаш на подобно становище?

- Не се приемам за звезда. Радвам се, че паля интереса на българите към ски спорта, което е страхотно. Надявам се да продължавам успешно да преследвам мечтите си, а ако това радва и останалите, ще бъда много щастлив.

Какви са очакванията ти за Банско? Закани се да представиш пред феновете най-добрия възможен вариант на Алберт Попов.

- Ще дам всичко от себе си, както правя на всеки старт. В ски спорта всичко се случва и в неделя заедно ще разберем как ще се представя.

Как се чувстваш, когато те подкрепят българи дори в най-отдалечените възможни точки от Европа? А как гледаш на вниманието, което вече ти отделят и най-големите имена в алпийските ски?

- Очарован съм, когато разбера, че група българи са се организирали и са пътували няколко часа, за да гледат състезание. Това повдига общия дух, но определено мотивира и мен. Що се отнася до големите имена в ските, мога да кажа, че спортсменството в кервана е на много високо ниво и атмосферата е страхотна.

Какво би посъветвал всички онези малки деца, които сега виждат теб, възприемат те като пример за подражание и решават да опитат да повторят твоя подвиг? Които ще бъдат готови всеки ден да са на Витоша, за да направят наглед невъзможния преход към най-големите писти в света и класиране сред най-добрите на планетата?

- Надявам се да запаля повече деца. Това е една невероятна среда, в която могат да бъдат, да се научат да бъдат самостоятелни и упорити. Планината учи на много и създава много добри приятели. Активният спорт е просто естественото продължение, стига всичко да става с удоволствие.

Успех, Алберт! Продължавай да радваш всички в България!

- Благодаря!

Алберт Попов: Продължаваме напред!

Алберт Попов: Продължаваме напред!

"Яд ме е"