Уимбълдън е най-старият и престижен турнир по тенис в света. За пръв път се провежда през 1877 година в "Ол Ингланд Клъб", където се играе и до ден днешен. Жребият за тазгодишното му издание ще бъде изтеглен този петък, а самата надпреварва започва на 1 юли (понеделник).

Румънка разби Сесил Каратанчева за по-малко от час

Румънка разби Сесил Каратанчева за по-малко от час

Още една българка отпадна от квалификациите за "Уимбълдън"

Тя е част от Големия шлем. За разлика от останалите три турнира - Откритите първенства на Австралия, Франция и САЩ, Уимбълдън се играе на тревни кортове.

Снимка 431089

Източник: GettyImages

Най-впечатляващ от тях е централният. Със своите 15 000 седящи места, подвижен покрив и страхотен дизайн, арената е идеално място за последния сблъсък в надпреварата. Съчетаващо богата история и модерен вид, съоръжението е притегателна сила за редица светски личности, които ежегодно можем да зърнем в ложите му. Но за това след малко.

На 11 октомври 1940 кортът е уцелен от германска бомба и трибуната губи 1200 места при първото следвоенно издание на надпреварата. Цяло чудо е, че игрищата и съоръженията не са пострадали по-тежко, като вземем предвид централното им място в Лондон и стотиците снаряди, поразили английската столица през Втората световна война.

Турнирът е като музей на тениса. Английската публика е много капризна и държи на етикета и традициите.

Снимка 431093

Източник: GettyImages

Ето някои от най-любопитните обичаи на Уимбълдън:

Рафаел Надал е недоволен, че ще бъде под №3 в схемата на "Уимбълдън" 2019

Рафаел Надал е недоволен, че ще бъде под №3 в схемата на "Уимбълдън" 2019

Испанецът не обича да играе на трева

Дрескод - всички играчи трябва стриктно да спазват правилата за външен вид на турнира. Тяхната екипировка трябва да е изцяло бяла. Позволени са тъмно и черно, но не наситени, а в ограничено присъствие върху дрехата и обувките.

Не всеки е доволен от дрескода. Бившият №1 в света Андре Агаси отказва да участва три години на Уимбълдън заради специфичните изисквания за облеклото. По-късно в кариерата си печели надпреварата (1992 година).

Снимка 243427

Източник: GettyImages

През 2013 екипировката на защитаващия титлата си Роджър Федерер е забранена... заради подметките на обувките му. Маратонките на Фед са с оранжева основа, което е сметнато за недопустимо и асът (в този случай швейцарската прецизност подлежи на коментар от организаторите) е принуден да ги замени след първия си мач.

Маркос Багдатис слага край на кариерата си след "Уимбълдън" 2019

Маркос Багдатис слага край на кариерата си след "Уимбълдън" 2019

Кипърецът поучи "уайлд кард" от организаторите на турнира от "Големия шлем"

Кой знае, може би с тях щеше да защити трофея си...

Ягоди със сметана - традиционната храна за Уимбълдън. Поднася се от 19-ти век и съпътства всеки мач от турнира както за публиката, така и за играчите. Причината за популярността на комбинацията е узряването на плода в същото време, в което се провежда надпреварата.

Снимка 431091

Източник: GettyImages

"Ягодите и тениса - с тях започва лятото", шегуват се местните. Десертът е толкова популярен, че феновете консумират над 28 тона ягоди и над 7 000 литра сметана всяка година.

Кралският турнир - провежда се под патронажа на кралицата на Великобритания. До 2003-та година е задължително за играчите да отдадат чест на всеки представител на първото семейство, който се намира на "кралската ложа".

Днес съперниците го правят само пред Нейно превъзходителство монархът или Принца на Уелс - когато те са на трибуните.

Снимка 431090

Източник: GettyImages

Опашката - чарът на Уимбълдън. Това е едно от малкото големи събития, които позволяват на феновете да купят билет за мача в самия ден... но на каква цена. Опашката за ценните хартийки добива митично значение за всички почитатели на тениса.

Анди Мъри възнамерява да приключи кариерата си след "Уимбълдън" 2019

Анди Мъри възнамерява да приключи кариерата си след "Уимбълдън" 2019

Шотландецът заяви през сълзи, че това може да стане още в края на месеца

Това не е просто колона от хора, искащи да гледат мачовете на живо - от търсачи на слава с костюми на Дядо Коледа до "болни фенове", които не са успели да се доберат до билет по-рано.

Всеки новодошъл получава уникален номер, който трябва да пази. Строгостта на реда в Опашката е педантична, няма как някой да се предреди. Освен това, няма от къде да се купят храна и напитки - всеки се запасява и започва голямото чакане.

Снимка 431095

Източник: GettyImages

Километричната верига от хора често се превръща в карнавал и празник на тениса. Феновете обсъждат предстоящите мачове, шегуват се (типично по британски), практикуват самите те като играят на поляните наоколо.

Момчетата и момичетата, които подават топките - прецизни и "невидими". Това са двете изисквания за младия екип, който отговаря за плавното провеждане на мачовете от турнира. Той е съставен от шест момчета/момичета - по едно от двете страни на мрежата и във всеки ъгъл на игрището.

Децата са на около 15-годишна възраст. Преминали са тестове за скорост, мобилност и фитнес, както и такива за правилата на тениса. Никой от екипите не знае кой мач ще е неговият до последно - целта на това изискване е осигуряване на еднакъв стандарт на всеки корт.

Тенис комплексът в Уимбълдън се разраства

Тенис комплексът в Уимбълдън се разраства

От Ол Инглънд Клъб ще закупят земята в съседство

Трофеят. Надпреварата при дамите винаги е много оспорвана и динамична, а една от тях има честта да вдигне "Винъс Роусуотър" - чиния, изработена през 1864 година. Декориран е с рисунки от митологията и е изработен от сребро.

Купата за мъжете е известна също като "Челъндж къп". За пръв път се връчва през 1877.

Тъмно-зелено и лилаво - цветовете на турнира. Около всеки корт се поддържат традиционни виолетови цветя, които внасят лукс и красота всяка година.

Снимка 431088

Източник: GettyImages

Това е част от красотата на Уимбълдън. Съществуват още интересни подробности около най-големия турнир на тревни настилки.

Около игрищата няма никакви реклами и спонсори, състезателите винаги са "мис" и "мистър" - етикетът е на ниво, а абсолютно всички традиции в турнира едва ли ще могат да бъдат записани и в учебник за магистри.

Снимка 216148

Източник: EPA/БГНЕС

Всеки фен на тениса трябва да посети митичния Уимбълдън. Заслужава си!