От Международната волейболна федерация (FIVB) обмисля различни варианти за провеждането на световната Лигата на нациите през тази година.

Най-комерсиалният волейболен турнир трябваше да започне на 19 май при дамите и на 22 май при мъжете. Заради пандемията, Лигата на нациите е отложена за неопределено за неопределено време. Предвид преместването на Олимпиадата в Токио за 2021 година и липсата на други волейболни турнири през тази година, от FIVB искат да задържат Лигата на нациите и да я проведат най-вероятно през септември, за да изпълнят задълженията си към спонсорите.

Силвано Пранди или българин трябва да води националите

Силвано Пранди или българин трябва да води националите

Това смята Людмил Найденов

В същото време заради пандемията няма шанс турнирът да се проведе в същия формат както до сега, когато отборите прелитаха от един континент на друг за месец и половина. За това от международната федерация обмислят алтернативи.

Една от тях е да се изиграе целият турнир в една страна за три седмици. Ако се стигне до тази опция, Полша може да бъде домакин, дори ако мачовете се проведат без зрители", каза вицепрезидентът на Полската волейболна федерация (PZPS) Ришард Чарнецки в интервю за авторитетния сайт SportoweFakty.wp.pl. "Този вариант е по-малко възможен".

Вторият вариант е Лигата на нациите да се раздели на няколко турнира, в които ще участват само отбори от един континент.

"Това значително ще ограничи броя на пътуванията и разстоянията, които отборите ще изминат. Това би било най-задоволително за спонсорите и медиите", каза още Чарнецки.

Все още, не е уточнено обаче дали победителят в турнира ще бъде определен в този формат или ще има само континентални шампиони в Лигата на нациите 2020. FIVB вероятно ще вземе решение дали ще се проведе, и ако се проведе, кога и под каква форма турнира до края на май.

Българският мъжки отбор е сред участниците. Дамите изпаднаха през миналата година и сега бяха пределно амбицирани да се завърнат сред най-добрите.