Новият селекционер на българския национален отбор по волейбол Силвано Пранди даде пространно интервщ пред Хари Латифян от "Тема Спорт". Ето какво сподели ветеранът в професията за предизвикателството, пред което се изправя:

Силвано Пранди е новият национален селекционер по волейбол

Силвано Пранди е новият национален селекционер по волейбол

Италианският специалист подписа днес договора си

Господин Пранди, от българската федерация обявиха завръщането ви начело на националния ни отбор за официално. На първо време честито. Как се чувствате, поемайки отново представителния ни тим?

- Вярно е, такъв е животът. Какво да Ви кажа... На първо време, приех предложението на вашата федерация с голям ентусиазъм, защото това не е просто моята работа, но мое хоби. Волейболът е моят живот. Започнах този спорт като хоби, но той се превърна в моя работа и така се търкалят годините, които вече съм отдал на него. Целта, която ми бе поставена от българската федерация по волейбол, е доста интересна и в същото време е много важна. Основната ми задача ще бъде да класирам националния отбор на олимпийските игри в Токио 2020. Това няма да е никак лесно, защото знаете, че само 12 отбора се класират на олимпиада, а има много желаещи. Дават се квоти на много отбори от Африка, Азия, Южна и Северна Америка, докато за Европа местата са твърде малко. Това означава, че ни чака доста тежка битка. Но вече ви казах, че това е цел, която е трудна, но много интересна

И като всяка такава я намирам за ентусиазираща и зареждаща. Можем да се справим, вярвам в това. С българските играчи, с помощта на колегите от България, ще успеем.

Смятате ли, че действително е възможно?

- Да. Ще бъде трудно, но е напълно реално да се класираме на олимпийските игри в Токио.

Какво смятате за настоящия ни национален отбор? Познавате ли волейболистите в него? Със сигурност познавате добре Цветан Соколов, както и Мартин Атанасов, който сега играе при вас в Шомон...

- Мога да кажа, че познавам добре повечето от волейболистите, така е. Става въпрос за основата на националния отбор и хората, които предимно играят в чужбина. Ще опозная останалите по-млади състезатели в най-скоро време. Може да видим нови попълнения, но това ще стане с времето. Следващата седмица за мен ще бъде много важна, защото ще изгледам доста видео с материали за тези момчета. Също така трябва да сформирам и екипа, с който ще работя. Ще говоря с основната част от волейболистите, които попадат в полезрението ми. Но това е обичайна работа, не е нещо ново, за да се направи добра предварителна подготовка. В средата на май ще започне същинската работа, защото тогава ще бъде дебютът ми в първия голям турнир - Лигата на нациите.

Силвано Пранди изведе Шомон до групите на Шампионската лига

Силвано Пранди изведе Шомон до групите на Шампионската лига

Мартин Атанасов изигра отличен мач в Нови Сад

Повече българи ли ще попаднат в щаба Ви?

- Да, със сигурност ще включа доста ваши специалисти в екипа. По-голямата ще са българи.

Можете ли да кажете нещо за казуса "Матей Казийски"? Той винаги изниква на преден план при всяка смяна на треньор.

- Знам отлично за тази ситуация. Говорил съм с него много пъти, включително и през миналия сезон. Все пак той живее в Италия и се познаваме добре. Ще разуча ситуацията и ще видим.

Какво може да очакваме от Лигата на нациите, като класиране? Топ 6 реално ли е?

- Не мога да говоря още за такива цели, защото още не съм започнал работа. След като видя какъв ще е екипът, с който ще работя, както и волейболистите, тогава може да говори. Резултатите на един отбор са свързани с много неща, не опира само до поставяне на волейболисти в един списък.

Снимка 379802

Източник: LAP.bg

Под Ваше ръководство България спечели последния си медал - бронз от европейското първенство в Турция през 2009. Защо според Вас този успех не бе повторен или дори надграден?

- Не е удобно да говоря за треньори, които са били преди мен на поста и са отговорни за тези резултати. Няма да го направя. Смятам, че трябва да гледам към бъдещето, а не към миналото.

Пранди отряза италианците

Пранди отряза италианците

Опитват да си прикрият проблемите с нас, твърди селекционерът

Когато бяхте начело на България, тимът ни бе в Топ 5 на света и на световната ранглиста. Сега обаче сме 14-и...

- Всеки период има своя характеристика. Трябва да оцените, че много национални отбори еволюираха от 2009-а насам. Има десетки, които са на най-високо ниво, а доскоро не бяха такива. Вижте сега Франция какво представлява?! Това е един от най-добрите отбори в света, защото работата, която са свършили там, е страхотна. Белгия също е подобен пример. България трябва да си върне увереността. Лесно е да се говори, но трябва да се работи. Ще се опитаме да свършим работата.

Ще можете ли да помогнете в това естество?

- Тук съм, за да помогна на отбора да постигне максимума. Искам да помогна на всички играчи да се развиват. Няма да е лесно, защото започваме работа в средата на май, но преди всичко те трябва да играят през целия сезон, при това на високо ниво, за да могат да са готови да бъдат важна роля от националния отбор. Ще дам всичко, на което съм способен, за да помогна.

Снимка 379037

Източник: LAP.bg

Кога можем да Ви очакваме в България?

- Ще пристигна в средата на май, за да работя с новия си екип. Преди това ще работя дистанционно и с видеоподготовка, която мога да направя, докато съм зает и с клубния си отбор Шомон.

- Докога е Вашият договор?

Моят договор е свързан с успехите, които ще постигнем. От средата на 2019 година до края на квалификациите през януари 2020. Ако успея да класирам отбора на Олимпийските игри в Токио, ще го водя и там. Ако не - не смятам че е редно да оставам начело и прекратяваме договора.

Снимка 379797

Източник: LAP.bg