Селекционерът на националния отбор по волейбол Силвано Пранди коментира тегления жребий за Европейското първенство по волейбол за мъже.

България попадна в предварителна група А, във френския град Монпелие, за  Съперници на националите ни са домакините от Франция, Италия, Португалия, Гърция и Румъния. Ето какво каза селекционерът на "лъвовете" пред официалния сайт на БФВолейбол volleyball.bg:

Как Ви се струва групата, в която попадна отборът ни на европейското първенство?

- Винаги съм смятал, че целта на един жребий е просто да определи групите. За мен не съществува добър или лош жребий, защото всички отбори са с изравнени възможности. Мен ме устройва всеки съперник и не мисля, че е правилно да определяме дадена група като тежка или лека, защото в крайна сметка всички отбори са достатъчно силни. Така или иначе трябва да играеш добре, иначе се прибираш вкъщи.

Димо Тонев: Хебър, Нефтохимик, ЦСКА и Левски превъзхождат организационно другите състави

Димо Тонев: Хебър, Нефтохимик, ЦСКА и Левски превъзхождат организационно другите състави

"Много трудно е да направиш добър отбор"

Като гледаме и останалите групи, какви са според Вас шансовете ни и докъде може да стигне отборът ни?

- Аз съм треньор, а не ясновидец. Така че не мога да каже сега докъде може да стигнем на това първенство. Със сигурност възможността на продължим след групата я имаме. Но също така е истина, че е важно как ще отидем ние на това първенство, каква подготовка ще направим. Както вече казах - ако играем добре, ще продължим. Всички съперници, които трябва да срещнем, са сложни и трябва да подходим към тях внимателно. Отборът ни може да попадне сред първите 4 в предварителната група, а за това докъде ще стигнем после, отново ще кажа - не съм способен да направя прогноза на кое място ще се класираме.

Как ще коментирате новата система на първенството?

- Всички системи са добри, защото са еднакви за всички участници. Постоянно се променя по нещо, но досега не е измислена система, благодарение на която да спечелят всички. И при тази формула ще стигне докрая този, който е играл най-добре и постоянно. Трябва да се приспособим и да извлечем максимума. Не трябва да хабим излишна енергия и да оценяваме и критикуваме формулата, а да насочим усилията си да организираме добре нашия отбор и нашата игра.

Пранди: Подавам си оставката, ако не класирам България за Олимпиадата в Токио

Пранди: Подавам си оставката, ако не класирам България за Олимпиадата в Токио

"Бих искал да върна Матей Казийски в националния отбор"