Селекционерът на националния отбор по волейбол на България Пламен Константинов говори пространно след загубата с 0:3 в мач от група В на Европейското първенство по волейбол срещу Словения във Варна. Въпреки поражението България продължава напред и в 1/8-финалите ще се изправи срещу солидния отбор на Франция. Представянето срещу Словения обаче дава повод за оптимизъм на Константинов.

"Съжаляваме, разбира се, че не се възползвахме от шансовете, които имахме. Имахме възможност да затворим поне два от трите гейма и не успяхме. Контраатаката ни не сработи в края на гейма и не успяхме да решим нито една ситуация, която беше ключова, за да спечелим и да удължим мача. Хубавото е, че най-добрата игра, която показахме на това Европейско първенство, беше днес. Парадоксалното е, че загубихме с 3:0.

Малко удължихме периода на притеснение, но не съм чак толкова изненадан. В крайна смета един отбор трябва да си извърви пътя. И той преминава и през някакви неприятни моменти. Хубавото е това, което се видя днес. За мен днес играхме волейбол на най-високо ниво.

Силно се надявам, че ще влезем в един осминафинал с Франция с инерцията от този мач. Загубата си е загуба и разбира се тя тежи, но аз мисля, че всеки, който се интересува от волейбол, е видял играта на отбора и може да я оцени. Аз мисля, че самите състезатели усетиха, че днес играха както трябва и това няма начин как да не ти добави малко увереност.

Така че е хубаво, че влизаме във фазата с един такъв мач, независимо че е загуба, но по този начин изигран.

Дяволът е в детайлите, така че тези малки моменти правят разликите между добрите отбори и шампионските отбори, малките неща са най-важните детайли, които са завършващата фаза на играта на един отбор. И за съжаление те идват последни, когато градиш отбор, но пак казвам - ако играем така, за мен това е положителен сигнал.

Резултатът е най-важното нещо, всички предпочитат да направиш една грозна победа от красива загуба, но за хората, за феновете, които са дошли в залата - победата ще ги зарадва повече.

Нас ни радва и играта, мен лично ме радва повече добрата игра, отколкото самият резултат. Така че се надявам да съхраним тази игра и за фазата на елиминациите. Словения няма как да даде почивка на състезатели, защото тези мачове дават и точки за ранглистата.

България oтстъпи на Словения и ще се изправи срещу Франция на 1/8-финалите на ЕвроВолей

България oтстъпи на Словения и ще се изправи срещу Франция на 1/8-финалите на ЕвроВолей

В отделните части България отстъпи с 29:31, 22:25 и 30:32

Словения се бори да се класира за Олимпиадата по ранкинг. При нас това не може да се случи и ние затова не гледаме точките. Но те имат реален шанс след завършване на трите квалификационни турнира да влязат в петицата на най-добрите по рейтинг некласирали се, които ще запълнят 12-те на Олимпиадата. Така че заради това нещо на Словения ѝ беше важен мачът днес.

Франция е отбор с елементи, не е само силов волейбол. Не е лесно да се играе срещу такива отбори, но пак казвам, че за мен лично няма особено значение къде ще направиш голямата крачка - дали на осминафинал, или на четвъртфинал.

Може да се окаже, че е някакво предимство, че е първи мач. Не е невъзможно, защото все пак французите ще дойдат тук, ще видим как ще привикнат към залата, която все пак има някои особености и се надяваме и това да е в наша полза до някаква степен. Но е абсурд да разчиташ само на това, за да спечелиш срещу настоящия олимпийски шампион. Играта ни днес ни дава повече надежди, отколкото някакви други нюанси, на които да разчитаме. Двубоят с Франция е на 8 септември".