Министърът на младежта и спорта Красен Кралев е силно разтревожен от факта, че президентът на БФВолейбол и председател на УС Данчо Лазаров не е вписал в съдебния регистър решението на УС за свикване на извънредно Общо събрание на 16 януари.

Красен Кралев участва в церемонията по връчване на наградите „Златен пояс“

Красен Кралев участва в церемонията по връчване на наградите „Златен пояс“

Събитието се организира за втора година

"През последните години волейболът е най-обгрижваният спорт от българската държава. Инвестициите, които се правят не се измерват само в парите за годишния бюджет, а и в средствата предоставени за домакинства и разходвани за спортна инфраструктура. През последните години направихме изключително много зали, бяхме домакини на Европейско и Световно първенство. Клубовете заявиха, че искат промяна в начина на ръководене на федерацията. Следя внимателно какво се случва там. Единственото, което ме тревожи на този етап е, че според последните изявления на Любо Ганев, президентът Данчо Лазаров все още не е вписал решението на проведения преди няколко дни Управителен съвет на федерацията за свикване на извънредно Общо събрание на 16 януари. Това поставя под въпрос провеждането на подобно събрание, което не е редно. При всички случаи това не е спазване на правилата, а държавата ще следи именно за това. Това, от което се интересуваме е във всяка една федерация клубовете сами да решат кой да управлява. Сами да си изберат ръководство по демократичен и законен начин, когато това не се случва държавата е длъжна да реагира", заяви Красен Кралев в предаването "Арена спорт" на БНТ.

Спортният министър коментира и още няколко теми:

Въвеждането на системата ВАР в родния футбол:

"Подобно решение може да се вземе само на ниво Министерски съвет. ММС няма необходимите средства и решение за подобни инвестиции извън бюджета на министерството, могат да се вземат само от Министерски съвет. Според мен най-важното при провеждането на едно спортно състезание е да има справедливост. Щом тази система доказано осигурява повече справедливост при вземането на решенията, подпомага реферите да минимизират грешките си, значи тя работи успешно. По въпросът кой трябва да финансира закупуването или наемането на ВАР системата за българското първенство мисля, че премиерът беше пределно ясен в изказването си вчера".

Изваждането на Русия от участие на Олимпийските игри в Токио 2020 и Пекин 2022:

"Това наказание беше неизбежно, но най-важното в случая е руските атлети, които са невинни и не са използвали забранени субстанции, да не пострадат. Всяка една федерация ще реши сама как да допусне тези спортисти да участват в най-големите спортни прояви. Не мисля, че нещо ще се промени след обжалването в КАС, същото е мнението и на шефа на РУСАДА. Разликата между Русия и останалите страни е, че на други места по света не се колебаят да посегнат на най-големите си звезди, които са и модел за подражание на младото поколение, ако те са използвали забранени субстанции, а при руснаците говорим за държавна политика в това отношение. Русия имаше пет години да докаже, че няма подобна намеса, но не успяха да се справи. Те ще си понесат последствията, но най-важното е невинни атлети да не пострадат. Според мен както се третира Русия, така трябва да се третират и всички останали държави".