Матей Казийски даде интервю за WorldOfVolley.com. Бившият национал говори за изминалия сезон в Италия, за бъдещето си и за националния отбор на България. Ето какво сподели той:

Как би оценил сезона в Италия?

- Сезонът в Италия беше добър за мен. Въпреки, че останах само 4-5 месеца имах възможност да играя срещу всички отбори и съперници. Хубаво беше да преборя себе си в Италия, дори ако резултатът на отборът ни да не беше най-добрия, който можехме да постигнем. Така, че като цяло престоят ми беше положителен, особено след ранния край в Полша.

Какво липсваше на Верона, за да постигне по-добър резултат в плейофите?

- Верона имаше добър отбор още преди да се присъединя към отбора, но многото контузии предизвикаха проблеми и ни попречиха да се представим добре през първата половина на сезона. След това, когато се присъединих, успяхме да стабилизираме играта си и да започнем да играем по-добре и по-добре. Бяхме малко по-назад в отборната работа от останалите тимове заради всички промени в състава. В плейофите играхме добре, но за съжаление се изправихме, както се оказа срещу бъдещите шампиони от Лубе, и макар да се представихме добре загубихме с 0-2 и рано отпаднахме от финалите.

Мислиш ли, че отборите от Серия А1 имаха много силни състави през сезона?

- Инвестициите на някои от водещите отбори през този сезон бяха забележителни, страхотни играчи се присъединиха към отборите и според мен това е чудесно за италианското първенство. Италианският отбор, който спечели Шампионската лига (б.р. Кучине Лубе Чивитанова) е добро доказателство за покачването на нивото на италианския шампионат. Надявам се, че тази тенденция ще продължи и през следващия сезон.

Следващия сезон се завръщаш в Япония?

- Има добре възможност да се завърна в Япония през следващия сезон. Сега говорим за тази възможност, като и двете страни са положително настроени за това, но е твърде рано да потвърдя.

Казийски и Верона с нова победа в Италия

Казийски и Верона с нова победа в Италия

Българският ас се отличи с 18 точки

Изглежда, че японската лига прави прогрес от година на година?

- Японската V-Лига става по-добра и по-добра, това е вярно. Нивото на чужденците, които играят там, става по-добро и по-добро, съставите на отборите са много стабилни и треньорските щабове са силни повлияни от съременните методи. Забележителни са усилията, които федерацията полага за подобрявеното на нивото на волейбола, особено в навечерието на предстоящата Олимпиада.

Много фенове в България все още чакат да те видят в националния отбор. Има ли шанс да се върнеш един ден?

- От 2012 година до сега всяко лято има малко слухове по въпроса дали селекционерът на отбора е успял да ме убеди да се върна обратно и тази година не се различава. В предишните години това беше въпрос на лично решение, но от тази година е и въпрос на физическо състояние. Остарявам като волейболист и не е реалистично да играя с ритъма на националния отбор. По тази причина за мен идеята за националния отбор е зад гърба и няма връщане назад.

Пранди: Пак ще се обадя на Матей Казийски, може да промени решението си

Пранди: Пак ще се обадя на Матей Казийски, може да промени решението си

"Това е единственият болезнен отказ"