Волейболната легенда Димо Тонев гостува в предаването "Код Спорт" по RING. В най-силните си години се утвърди на бляскавата сцена на италианската Серия А1. През годините не е спирал да бъде строг, но справедлив критик на изявите на различните български състави. Познава отлично обстановката в "А" отбора ни при дамите, тъй като сам бе селекционер преди десетилетие. Предлагаме ви част от интервюто:

Димо, каква е оценката ти за управлението на президента на БФВ Любо Ганев? Питам те, защото предишното ръководство често попадаше под ударите ти. Сега, може би защото дълги години бяхте в една стая по лагери и състезания с Ганев, те прави по-малко критичен...

- Не, няма нищо общо. С Любо сме делили хляб и сме били ден и нощ заедно, но това няма нищо общо. Винаги, когато съм виждал, че нещо не е както трябва, най-малкото съм изказвал мнение. Ако са ме питали за помощ, съм оказвал помощ. Ако не са ме питали, съм бил доста критичен. Но трябва да кажем, че българският волейбол не е нито мой, нито на Любо Ганев, нито на предишните управници. Българският волейбол е на целия български народ! И ако искаме да бъдем водеща волейболна нация и да ни уважават като такава, трябва да си казваме истините. Разбира се, когато казваш истините, не са приятни за много хора, но който се е хванал да работи в полза на волейбола, трябва да бъде и дипломатичен в разговори, а ако има някакви слабости, да се отстраняват. Винаги, когато съм правил някаква забележка или критика, е било в името на това българските отбори - детско-юношески, женски и мъжки да се представят по-добре и да бъдем на по-предно място в света.

Любо Ганев те покани за член в Треньорската комисия - какво е нивото на кадрите, които се занимават със спорта, който в последните години ни носеше толкова много радост?

- Трябва да си кажем, че нивото е доста ниско. Ако искаме да имаме сериозен волейбол, трябва да кажем, че има много талантливи деца, които обаче сами не могат да станат волейболисти, трябва някой да ги направи. А това го правят треньорите! Тези, които за първи път ги вкарват в залата. Тези, които им показват "А" и "Б" във волейбола. И след това тези, които усъвършенстват техните качества и способности. Отстъпваме доста и една от основните задачи на Треньорската комисия, в която участвам, беше точно тази - да създадем единна методика за подготовка, която да ползват всички треньори. Да създадем методически указания, защото една методика за волейбол е 500 страници. Методически указания по какъв начин да се тръгне като селекция, работа по отделните елементи, тактическа подготовка и всички останали неща. Да бъде в помощ на всички треньори, които желаят да се усъвършенстват, защото виждам, че желанието не е особено голямо. Има много млади треньори, които искат да се усъвършенстват и да се учат. Но има и други треньори, които са поработили някоя и друга година и пренебрежително гледат на тези неща. Но всеки сам избира дали да се усъвършенства, дали да върви напред.

Женският ни национален отбор отново заложи на италиански специалист - Лоренцо Мичели. Имаш ли впечатления от работата му? Ще съумее ли той да постигне целите, поставени му от федерацията?

- За този треньор Мичели трябва да кажем, че е от най-добрите в света. Българската федерация направи много добър избор, защото с опита, с качествата, най-малкото с това, че го познава целият свят, това е едно много голямо предимство за нашия отбор. А и винаги от състезателките към един такъв треньор има много голям респект, което е много важно.

Любомир Ганев: Един огромен престиж, но също толкова и огромна отговорност

Любомир Ганев: Един огромен престиж, но също толкова и огромна отговорност

"Страхотно е, че нашите фенове ще могат да гледат най-добрите ни състезатели в мачове срещу най-добрите от цял свят"