Женският национален отбор на България взе мястото на Русия в Лигата на нациите и ще бъде домакин на един от турнирите. За първи път у нас се игра снежен волейбол и имаме републикански шампиони при мъжете и дамите. В края на седмицата предстои европейска квалификация на националния тим за мъже до 20 години.

Любомир Ганев, президент на БФ Волейбол, даде интервю за официалния сайт по всички актуални събития.

- Г-н Ганев, безспорната топ тема на седмицата е включването на България в Лигата на нации за жени. Какво означава това за волейбола ни?

- Един огромен престиж, но също толкова и огромна отговорност. През втората половина на юни и началото на юли София ще бъде волейбол. Зала "Арена Армеец" ще е домакин на турнири от ВНЛ и при мъжете, и при жените. Страхотно е, че нашите фенове ще могат да гледат най-добрите ни състезатели в мачове срещу най-добрите от цял свят. Очаквам прекрасно представяне от отборите ни! И двете формации ще излязат с нови треньори. Николай Желязков натрупа голям опит като треньор, смени Силвано Пранди и това ще е неговото бойно кръщение. Назначихме Лоренцо Мичели за наставник на жените. Италианският специалист е колекционер на трофеи. Ето - миналата седмица с неговия клубен тим "Валеро льо Кане" спечели Купата на Франция. Сигурни сме, че изборът ни с Мичели е правилен. Където и да е бил, е печелил. Бях обявил 2021-а за годината на женския волейбол. До голяма част беше така. Спечелването на Европейската златна лига в Русе донесе толкова много положителни емоции, хората се запалиха по нашите дами. А и в почти всички мачове момичетата бяха на ниво. Ще говоря с всяка от тях. Искам да се обединим под националния флаг - и по-опитните, и по-младите. Ситуацията ни дава възможност да избързаме с една година. Планът беше да влезем във ВНЛ при жените през 2023 година през Челъндж турнира. Сега е моментът да покажем, че мястото ни е сред най-добрите, както винаги е било. България винаги е имала силен волейбол и в тези две седмици очаквам да го покажем на цял свят. Откакто станах президент на федерацията, няма разделение на мъже и жени. Условията и вниманието към двата отбора са еднакви.

- Как ще се справите с два турнира за толкова кратко време?

- БФ Волейбол отдавна се е доказала като отличен организатор на големи събития. Ако не беше така, нямаше да ни гласуват доверие. Но сега е моментът да призова всички наши партньори да ни подадат ръка. Домакинството е скъпо и добрата организация изисква средства. Всеки, който е станал наш партньор, познава коректността ни и винаги гледаме в една посока. Волейболът е най-успешният ни отборен спорт и съм сигурен, че "Арена Армеец" ще бушува от емоции в началото на лятото. Ако някой би искал да бъде наш партньор, нека да заповяда да му покажем какво означава волейболното семейство. Аз обещавам, че "Българи юнаци" ще ехти из София.

- Доволен ли сте от първия турнир по снежен волейбол у нас?

- Безкрайно много! Това е най-новият спорт от семейството на волейбола. Като нация, която обожава играта, искаме да сме и сред най-бързо развиващите се. Българите обичат зимните курорти и какво по-хубаво от това да гледат или играят волейбол. Искам да изкажа огромната си благодарност към промоутъра на първия турнир на връх Перелик. Заедно създадохме условия на европейско и световно ниво. Вече имаме първите национални шампиони. Мачовете бяха изключително оспорвани. През миналата година дадохме тласък на плажния волейбол, бяхме домакини на няколко големи международни турнира от календара на FIVB. А до преди две години върху този спорт внимание почти не бе показвано. Сега и тук не искам делене. Ще се стремим България да бъде атрактивна и на плажа, и в снега. И дано успеем да създадем отбори, които да изпратим на олимпиади. Една от идеите на МОК е да вкара снежния волейбол в програмата на олимпийските игри.

- Да завършим с последното голямо събитие за седмица. Какво очаквате от европейската квалификация в зала "Христо Ботев"?

- Целта е само една - класиране за европейското първенство в неделя. Само първият ще получи квота сега и няма да чака други квалификации. Мартин Стоев и воденият от него отбор вдигнаха много летвата. Втори в света са! Ще се отнесем с безкрайно уважение към гостите от Нидерландия, Естония и Дания, но нашата класа е много по-голяма. След толкова дълго мъчително време на пандемия и липса на фенове в залите очаквам запалянковците да отидат и да подкрепят Стоев и отбора. Тези момчета сега са до 20 години, но съвсем скоро ще бъдат нашите големи звезди. Научете ги, следвайте ги, радвайте им се! Волейболът е начин на живот за много българи. Нека семейството ни продължава да расте!

България заменя Русия в Лигата на нациите

България заменя Русия в Лигата на нациите

Новината бе съобщена официално от Международната федерация FIVB