България ще бъде един от домакините на Европейското първенство по волейбол за мъже през 2026 година, потвърдиха от Европейската конфедерация по волейбол (CEV).

Шампионатът на Стария континент ще се проведе в четири държави, като засега е ясно името само на още един от домакините - Румъния. Останалите две страни тепърва ще бъдат обявени, уточниха от Българската федерация по волейбол.

В България ще се играят мачовете от една група, четири осминафинала и два четвъртфинала, подобно на 2023 година. Тогава двубоите се проведоха във Варна, а феновете препълниха залата за срещите на националите.

"България се утвърди като един от най-добрите организатори. Огромен успех имаше и Евроволей 2015. Турнирът е известен с историческата първа титла на Франция, спечелена пред изпълнената до краен предел "Арена Армеец".

Три години по-късно България бе съдомакин на Световното първенство заедно с Италия. И въпреки огромните проблеми с пандемията от Ковид-19 във всички държави, приехме и Евроволей 2021 за жени един от домакините в Пловдив", пишат от централата.

"Много сме радостни, че България е обхваната от волейболна треска. Също така, че българската федерация желае да организира все по-често големи турнири. Сигурни сме, че нашето водещо първенство е в много добри ръце и че Българската федерация волейбол ще ни помогне да проведем висококачествено състезание по устойчив начин с акцент върху ангажираността на феновете", заяви президентът на CEV Александър Боричич.

"Изключително съм горд и щастлив от факта, че ще приемем Евроволей 2026. Този турнир е специален за всички. За първи път европейският шампион ще спечели автоматично квота за летните Олимпийски игри в Лос Анджелис през 2028 година. Затова Управителният съвет на федерацията гласува доверие на доказания италиански треньор Джанлоренцо Бленджини. Договорът му е дългосрочен и ще работи само в националния отбор. От името на федерацията мога да обещая, че всички отбори, които ще гостуват в България, ще се чувстват на гости при приятели.

В последните девет години натрупахме много опит в организирането на големи турнири и затова имахме смелостта отново да кандидатстваме. Работата започва от днес. Тепърва ще разговаряме с държавата и общините, ще определим в кой град е най-подходящо да домакинстваме. Радвам се, че Румъния също ще бъде един от домакините. Миналата година съдомакин беше Северна Македония и се справи отлично. Всичко това показва добрата работа на Балканската волейболна асоциация. Искаме нашият регион да стане един от най-силните в този спорт", коментира президентът на Българската централа по волейбол Любомир Ганев.

Кметът на Етрополе се срещна с Христо Стоичков и Любо Ганев

Кметът на Етрополе се срещна с Христо Стоичков и Любо Ганев

Ето подробности