България победи с Румъния с 3-0 (28-26, 25-20, 25-20) във втория си мач от Евроволей 2019. Срещата от група "А" се игра в Монпелие (Франция) и премина при пълно превъзходство на нашите волейболисти. Единствените проблясъци в играта на съперника бяха в моменти, в които "лъвовете" се отпускаха при голяма разлика в резултата.

Резултати от първия ден на мъжкия Евроволей 2019

Резултати от първия ден на мъжкия Евроволей 2019

Фаворитите спечелиха убедително срещите си

С този успех българите на практика се класираха за осминафиналите. Утре те ще играят с Португалия, в понеделник с Франция, а във вторник с Италия.

Мачът започна относително равностойно, но в средата на първия гейм българите дръпнаха с 16-11. След 20-а точка те се отпуснаха и след грешки в атака и на посрещане румънците успяха да изравнят за 22-22. Последваха нервни точки, като нашите съперници дори достигнаха до шна да спечелят сета при 24-25. В края на гейма добра блокада и ас за последната точка на Мартин Атанасов затвориха частта за 28-26.

Във втория гейм картината беше същата. При 10-7 на сервис застана Тодор Скримов, който разби посрещането на съперника и българите направиха серия от 5 поредни точки. Това съвсем успокои нашите момчета и румънците започнаха да печелят брейк точки.

Ключовият момент беше при 20-17, когато съдийско решение в полза на съперника беше отменено от "видеочелъндж" за докосване на мрежата. Така частта беше спечелена с 25-20.

В трета част отново първите разигравания бяха оспорвани. След това заработиха блокадата и сервисът на българите и след нов ас на Мартин Атанасов резултатът стана 13-7. Той направи още една точка след пайп.

Това съвсем обезкуражи съперника и в следващите срещи мачът се доиграваше. Скримов пусна още бомби от сервис, но и Матей му отговори със същото за 15-19.

В последните разигравания имаше леко отпускане и след начални удар на разпределителя Барта, приличащ повече на ръгбист, разликата падна до 22-20. Силвано Пранди взе почивка, внесе необходимите корекции и срещата приключи след 25-20.

Мартин Атанасов беше най-резултатен с 15 точки. Той и Тодор Скримов с 14 точки, тормозеха най-много съперниците с началните си удари. Цветан Соколов беше леко под нивото си и остана само с 12 точки и 50% ефективност в атака. Центровете Виктор Йосифов с 9 точки и Николай Гоцев с 8 точки бяха на мястото си с хубави блокади също бяха в основата на точкови серии. Разпределителят Георги Сеганов записа 1 точка. Той използваше всички в атака, което затрудни много блока на съперника. Либерото Теодор Салпаров беше на обичайното си ниво.

От останалите волейболисти само Николай Пенчев влезе за малко в игра в кря на оспорвания първи гейм. В статистиката разликата дойде от точковите блокади - 10-5 за България и асовете - 10-4.

Утре е третият мач на "лъвовете" с Португалия. В понеделник е ред на домакина Франция, а във вторник на силния тим на Италия.