Януари
ЦСКА бе на прага да запише първа победа в Шампионската лига. Червените успяха да обърнат негативния развой на срещата с Фенербахче и бяха на точка от крайния успех. По-големият опит на съперника обаче наклони везните в полза на турския тим и този на Александър Попов трябваше да почака още 11 месеца преди да усети сладостта на успеха в престижната надпревара.

Февруари
Мъжкият Левски Сиконко вдигна първа купа след две години пауза. Сините спечелиха турнира Атаро Клима след като преди това първо Лукойл, а после и ЦСКА им взеха шампионската титла. С основна заслуга за успеха на сините бе треньорът Найден Найденов, заменил в началото на сезона Мартин Стоев. Бившият национал наложи сериозна дисциплина и здрава подготовка и резултатите не закъсняха. Перлите в състава и барометър за състоянието на тима пък бяха близнаците Валентин и Георги Братоеви.

Хубавите моменти за сините не свършиха дотук - женският тим триумфира с Купата на България, което бе първи трофей за дамите от 2006-та.

Освен триумфите обаче двата отбора на сините бяха разтърсени от скандали. Една от звездите на мъжкия тим - Валентин Братоев остана на скамейката заради разменени реплики с президента на тима Тихомир Лесев. Само десет дни след като спечели купата на България пък треньора на женския тим Страхил Балов бе уволнен без обяснения. Националът Николай Николов направи първи неуспешен опит да разтрогне договора си с Лукойл. Бунтът продължи десет дни, преди Николов и шефовете му да стигнат до договорка.

Март
Обстановката в Левски Сиконко продължи да бъде неспокойна. По решение на ръководството в средата на месеца извън състава за втори път остана Валентин Братоев. На турнира в Разлог тимът остана и без брат му Георги, който получи контузия. Последва серия от неубедителни резултати и тимът остана без старши треньор след като Найден Найденов бе уволнен. На поста на пожар бе назначен Брунко Илиев.

В същото време основният съперник ЦСКА вдигна на крак многото си контузени играчи и спечели новосъздадения турнир за купа Филипови. Така червените показаха, че въпреки пълния до този момент лазарет и шестте безответни загуби в Шампионската лига още са в играта за разпределение на отличията у нас.

Добрата и лошата новина около националния тим дойдоха от Гърция. Добрата бе свързана с капитана на А отбора Пламен Константинов. В разговор с новоназначения селекционер Силвано Пранди в Атина посрещачът обяви, че остава в състава.

Контузия в рамото пък извади Боян Йорданов и участие в подготовката и срещите на националния тим. Без една от звездите си Патра остана едва на трето място в турнира Чалъндж Къп. Във втората по сила европейска надпревара - за купата на европейската конфедерация Владо Николов и съотборниците му от Кунео пък останаха четвърти.

Април
Левски Сиконко триумфира като шампион на България след като спечели три от финалните срещи с ЦСКА. Сините отстъпиха само в един мач, който играчите на Брунко Илиев не успяха да си сдържат и нервите и се забъркаха в скандали с либерото Теодор Салпаров.

Месецът обаче принадлежеше на италианския Тренто. Воден от Матей Казийски и Радостин Стойчев и с Красимир Стефанов в състава, тимът спечели най-престижния клубен турнир в Европа - Шампионската лига. На финала в Прага италианците биха с 3:1 Ираклис на Пламен Константинов. Гибона взе наградата за най-добър посрещач, Матей бе обявен за най-полезен в турнира.

Май
Въпреки проблемите ЦСКА също взе отличие. Благодарение на отличните изяви на левичаря Бойко Бонев червените грабнаха купата на България. Въпреки обещанията на ръководството за промени в клуба, такива нямаше.

Спонсорът Георги Георгиев обаче се договори с ръководството на шампиона Левски и зае мястото на сините в Шампионската лига като осигури уайлд кард на своите в престижната надпревара.

Националите започнаха подготовка, а от федерацията направиха опит да организират първия у нас Мач на звездите. Шоуто във Варна обаче бе помрачено от трагедията на връх Бакаджика край Ямбол. Двубоят бе последен с екипа на А отбора за Евгени Иванов и Иван Тасев.

Юни
Докато светът се вълнуваше от рекордния трансфер на Кристиано Роналдо и на Кака в Реал Мадрид, родните волейболни национали се опитваха да се преборят най-вече със себе си и след това със съперниците в Световната лига. Още преди старта националите останаха без капитана Пламен Константинов. Посрещачът така и не успя да се възстанови от контузия в рамото, взе решение и да се пробва в политиката като кандидат за народен представител от името на НДСВ.

Без него нашите паднаха в Куба, записаха впечатляващ успех над Русия като гост, но отстъпиха от Япония у дома. Обстановката около тима бе взривена от скандал, който набеди част от резервите, че са били в популярното варненско заведение Час Пик точно между двете срещи с азиатците в морската столица. Наложи се Константинов и ди джей Теди Джорджо да свикат извънредна пресконференция, на която гарантираха, че български волейболисти не са се забавлявали там.

Проблемите в играта пък бяха обяснявани с абсурдни твърдения за бойкот към треньора и междуличностни конфликти в състава. Появиха се и слухове за подписка, която иска връщането на Мартин Стоев в състава.

Добрата новина обаче бе краят на сагата около Цветан Соколов. Националът бе картотекиран в тима на Тренто. ЦСКА пък научи съперниците си в Шампионската лига.

Един от най-големите таланти у нас - Николай Николов претърпя операция на подбедрицата в клиника в Париж. Контузията го извади от игра за цялото лято.

Юли
Високите температури на въздуха се оказаха нищо в сравнение с тези около националния отбор. Селекционерът Силвано Пранди остави извън тима за европейското първенство един от най-обичаните волейболисти - капитанът Пламен Константинов. Без обяснения и само три дни след като публично бе обявено, че освен победите над Куба най-хубавото е завръщането на ветерана.

Отстраняването му заличи дори горчивината от пропуснатите финали на световната лига. За нов капитан пък бе определен Владимир Николов. Пламен не успя и при опита си да влезе в политиката, след като партията, която той подкрепи - НДСВ остана извън парламента.

По същото време в Турция женският ни отбор стана трети в Евролигата, а девойките заеха четвърто място на световното първенство в Мексико. Разочерованието дойде от световните квалификации. Въпреки сериозните шансове момичетата на Драган Нешич записаха само една победа в Италия и ще гледат шампионата в Япония по телевизията.

Центърът на Лукойл Николай Николов подаде за втори път молба за разтрогване на договора си с бургаския клуб. Талантът поиска статут на свободен състезател.

Август
Дни преди световните квалификации във Варна, спокойната подготовка на тима отново бе нарушена. Този път в скандал с посещение в нощно заведение и прекомерна употреба на алкохол бяха забъркани Тодор Алексиев, Красимир Гайдарски и Георги Братоев.

Селекционерът Силвано Пранди обаче демонстрира непоклатимо доверие в своите играчи, а най-потърпевшия от нападките - посрещачът Алексиев му се отблагодари със страхотна игра в трите мача от пресявките за шампионата на планетата. Тимът ни не срещна почти никаква съпротива от Чехия, Холандия и Португалия и бе сред първите гарантирали си присъствие в Италия догодина. Успехът на състава бе видян лично от президента на европейската конфедерация Андре Майер, който уважи поканата да присъства на Общото събрание на родната централа във Варна.

Колонията от родни волейболисти в най-силното първенство в Европа - италианското се увеличи, след като Валентин Братоев и Светозар Иванов подписаха с втородивизионния Куасар Маса, Виктор Йосифов се отправи към М.Рома Волей.

Септември
"Край Босфора шум се вдига"...Този път от волейболните национали и участието им на Европейското първенство. Напук на колебливите изяви в Световната лига тимът ни демонстрира страхотна игра на континенталния шампионат и спечели бронзови медали само с една загуба. В ролята на черната котка отново влезе Полша. Малка утеха за възпитаниците на Силвано Пранди е спечелената след това титла от поляците.

Освен добрата отборна игра обаче похвали заслужиха двете открития на италианския Професор - Валентин Братоев и Виктор Йосифов. Последният дори стана №1 при блокировачите.

Още двама родни волейболисти акостираха в Италия - Мирослав Градинаров и Иван Колев.

Трансферната комисия на БФВ отказа да признае Николай Николов за свободен състезател. Играчът обжалва решението с молба до Апелативната комисия.

Октомври
Женският ни национален отбор изпълни задачата и влезе в осмицата в Европа. Погледите се пренасочиха от националния тим към родното първенство. ЦСКА допълни селекцията си с поредния чужденец - американецът Остин Рестър.

Сензацията обаче дойде от Кърджали където местния Арда още на старта показа, че през тази година няма да е само спаринг партньор на т.нар грандовете. Шампионът Левски пък почти не приличаше на себе си след като освен с Валентин Братоев тимът се раздели още с Методи Ананиев, поел към Иран, с Николай Учиков, подписал в Италия и с Красимир Гайдарски, акостирал в Берлин. Без да блести по отношение на играта пък първенството ни бе разтърсено от поредица от оплаквания от съдиите. С декларации се отчетоха Марек и Пирин Разлог.

Девическият национален отбор се пусна от името на Левски Сиконко в евротурнирите при дамите, но отпадна още на старта от анонимни финландки.

Ноември
Трима българи отидоха до Доха, видяха екзотиката на арабския свят и победиха..Тренто на Матей Казийски, Цветан Соколов и Радостин Стойчев доказа, че може да побеждава не само в Италия и Европа, но и в света.

Матей отново бе най-добрия състезател въпреки конкуренцията на олимпийските шампиони Бол Стенли и куп други звезди от световна класа. И за пореден път доказа, че битката му да се присъедини към скромния до преди две години италиански тим не е била напразна.

Декември
Последният месец безспорно принадлежи на ЦСКА. Макар и без заплати, волейболистите в червено показаха, че са преди всичко мъже. Някак на майтап тимът измъкна гейм на един от най-богатите клубове в Европа - Зенит Казан, а после натупаха бившия тим на Владо Николов - Тур и позакъсалият испански Уникаха Алмейрия.

За сметка на червените Марек се издъни тотално след като отпадна още на старта от анонимни украинци.

В класацията за спортист на годината пък националите заслужено взеха приза за Отбор на годината. Изненадващо обаче треньорът им остана без очаквания приз за №1 през годината, а една от звездите на тима - Матей Казийски дори не стигна до тройката в индивидуалното подреждане.

Николай Николов загуби за пореден път битката с Трансферната комисия за статута си на свободен състезател. Казусът ще трябва да бъде разрешен след Нова година.