Игра, достойна за №1 в света - Даниил Медведев демонстрира огромно израстване и надигра категорично Новак Джокович на финала на US Open: 6-4 6-4 6-4.

Мнозина сред тенис феновете бяха затаили дъх в очакване на историческо постижение от страна на Ноле, но сърбинът остана на крачка от календарния Голям шлем и вместо това вторият в света се намести в редиците на "мейджър" шампионите.

Даниил сервираше феноменално през почти цялата среща, но още по-впечатляващ бе фактът, че бе по-добър в дългите точки от дъното на корта - обичайно силна страна на съперника му. Новак на моменти намираше решение с чести излизания на мрежата, но ниският процент на вкаран първи начален удар му попречи да залага пълноценно на тази тактика. С напредването на срещата бе принуден да залага на нея и в по-неподходящи ситуации, като Медведев все по-често успяваше да сваля топката ниско в краката му.

Дебютният трофей от Големия шлем на руснака идва от третия финал - след пораженията на US Open "19 и Australian Open "21.

Двамата започнаха срещата на различни предавки - Медведев бе мобилизиран от първата точка, а Джокович сякаш се изненада до известна степен от преимуществото на опонента си в разиграванията от основната линия. Първоначално Ноле предпочиташе да стои близо до нея, докато руснакът се позиционираше крачка по-назад, но компенсираше с перфектно придвижване.

Въпреки че често инициативата бе в ръцете на Новак, той се чувстваше длъжен да рискува, за да пречупи защитата на съперника си и в първите геймове грешеше често. Още в откриващия се стигна до дюс, а форхенд в аут даде брейкбол на световния №2. Шансът бе реализиран.

При 0-2 Джокович изостана с 15-40, но това бе и преломният момент за него в сета - изигра две безупречни точки, след което два аса го измъкнаха от ситуацията. От този момент нататък лидерът в класирането промени тактиката - започна много често да навлиза в корта и демонстрира редица майсторски волета, които направиха живота му в подаванията значително по-лесен.

Път назад обаче в сета нямаше - Медведев бе като машина на начален удар. Първите му сервиси намираха прецизно целта си с много висока скорост и Ноле нямаше какво да направи. В целия сет финалистът от 2019 загуби общо три точки в своите подавания и го затвори с 6-4.

При 1-1 първият сервис на Джокович изчезна и може би в резултат на това намаляха значително навлизанията му в корта. Двамата се върнаха към дългите разигравания от основната линия от първите минути на двубоя и изходът бе сходен - форхенд уинър по правата донесе брейкбол на Медведев. Началният удар на топ поставения обаче заработи точно в този момент и го запази във водеща позиция в сета - 2-1.В началото на втория сет видяхме първите колебания от страна на Даниил на начален удар. Двойна грешка след рискован втори сервис, след което допусна и непредизвикана от форхенд - 0-40. Изглеждаше сякаш ще видим пробив след неубедителна къса на Медведев, но той предвиди намеренията на опонента си и успя да се спаси с минаващ удар. Сервисите спасиха руснака до края на гейма.

Последва маратонско подаване. При 30-30 двамата изиграха феноменално разиграване с 27 удара, което завърши в полза на руснака. Все пак, непредизвикана грешка даде брейкбол на Ноле, но Даниил я отрази с брилянтно стоп воле. Джокович си издейства нов шанс, но този път вторият в света се измъкна с трудно изпълнение на бекхенд уинър по правата. При поредното 40-40 Джокович счупи ракетата си след пропуснат ретур, а момент по-късно опонентът му затвори гейма с добър кик втори сервис.

Последва спад в представянето на лидера в класирането. Започна с двойна грешка, а две непредизвикани го отведоха до ситуация 15-40. Спаси първата опасност, но при втората топката бе свалена в краката му на мрежата - 2-3.

До края на сета Медведев изглеждаше непробиваем, като връщаше дори смачове. Въпреки това, при три сетбола на своя сметка той загуби концентрация. При 40-30 подари удобна възможност на съперника си да се добере до дюс, но Джокович допусна поредната непредизвикана - 6-4.

Носителят на 20 титли от Големия шлем изглеждаше пречупен психически и изтощен физически. При 0-4 видяхме известен подем в представянето му, но и късметът помогна на противника му, когато в шестия гейм при 40-30 мрежата благоволи да допусне топката в полето на сърбина по неспасяем за него начин.Третата част също не започна оптимистично за сърбина. Джокович започна да излиза на мрежата при почти всяко разиграване и постепенно Медведев намери перфектната контраатака - сваляше топката много ниско над мрежата, което правеше набезите на Ноле в корта все по-несполучливи. Това ни отведе до ранен пробив и 0-30 в третия гейм. При дюс световният №1 сгреши при опит за къса и даде нова възможност на опонента си, а сгрешено воле направи резултата 0-3.

При 5-2 Медведев стигна до мачбол, но публиката му повлия, забави сервиса му и той допусна поредни двойни грешки, последвани от непредизвикана от форхенд в мрежата - пробив за Джокович.

Подкрепата на зрителите разчувства Новак, който се разплака на почивката при 5-4.

Шумът от трибуните обаче не продължи да оказва ефект върху руснака дълго. В следващия случай, в който сервираше за трофея, концентрацията му отново бе безупречна. Геймът започна с дълга размяна от дъното на корта, спечелена от втория в света. Последва нова такава, като и този път Медведев излезе победител. Публиката не стихваше и по време на изпълнението на сервис на руснака, но освиркванията не бяха достатъчни. Даниил Медведев стигна до нови две шампионски точки, като първата за пореден път бе подмината след двойна грешка. При втората обаче всичко свърши - 6-4.

Медведев загуби сет, но продължава по план

Медведев загуби сет, но продължава по план

Справи се с изненадата Ботич ван де Зандшулп