Новият старши треньор на Царско село Любослав Пенев даде първото си интервю след назначаването си на поста в деня, в който бяха подновени официалните тренировки. 53-годишният специалист говори пред клубния сайт на столичани.

Любослав Пенев в Царско село. Изненада ли трябваше да бъде това за хората?

- Аз съм работохолик. Аз обичам да работя. Темата е малко по-различна. Ние със Стойне Манолов сме приятели от много години. Оцених поканата и в никакъв случай това не е крачка назад. Работя в първа дивизия, работя с добри момчета. Искам да отбележа, че работя в един комплекс с какъвто не разполага нито един отбор в България. Тревните терени, официалният стадион, възстановителен център, професионален ресторант за диетата, която трябва да спазват играчите. Всичко това го е направил само един човек - Стойне Манолов. От собствения си джоб. Той трябва да е пример за всички футболни хора, които искат да правят футбол.

Вие сте треньор перфекционист в работата си и сте работили в клубове с цели свързани със титли, купи и евротурнири. Какво ще е по-различно сега?

- Сега е по-различно в аспекта, че сме в осмицата, а не в шестицата. Независимо от това ще се борим да се представим по най-добрия начин до края на сезона. Целите пред отбора винаги ще са високи.

Стойне Манолов: Пенев е най-добрият свободен треньор в България

Стойне Манолов: Пенев е най-добрият свободен треньор в България

"Във всеки един момент, в който го потърси сериозен европейски отбор или като цяло отбор, в който може да получи по-сериозно развитие, той ще бъде свободен"

Започнаха официални тренировки от днес. Имате възможност да тренирате само на групи по няколко човека. До колко това ще повлияе на вкарването на отбора във форма и в каква форма се върнаха момчетата?

- Така е, да. Според това, което виждам се върнаха в добра форма. Били са сериозни и отговорни. Относно това, че тренираме по трима, четирима или петима трябва да го спазваме. Има правила и трябва да сме внимателни и осторожни до последната минута.

Какъв е най-големия риск преди подновяването на мачовете?

- Контузиите. Това е основното. Това ще работя и аз най-много в този момент. Упражнения за превенция и да се предпазим от контузии. Това е най-важната тема.

Как ще изглежда футболът в сравнение с това, което беше през февруари?

- Ще бъде много различно. Само от това, че няма да има публика стадионите ще са празни и футболистите ще трябва да се адаптират в тази обстановка. Рано или късно това ще свърши. Ще го преодолеем заедно. Въпросът опира до лична отговорност и дисциплина на всички.

Любослав Пенев ще запази щаба си в Царско село до края на сезона

Пенев ще запази щаба си в Царско село до края на сезона

Засега темата за селекция е табу

Усетихте ли личната отговорност и дисциплина у футболистите?

- Работя от малко време с тях и постепенно ги запознавам с моята методика и стил на работа. Мисля, че започват да го осъзнават и адаптират. Много е важно да се адаптират бързо и по най-добрия начин. Мисля, че нямаме да имаме проблем. Взаимоотношенията са прекрасни. Аз съм открит човек на диалога.

След подновяването на първенството ще трябва да се изиграят мачове в по-гъст цикъл. Ще се справите ли на база липсата на широк състав?

- Нямам дълъг състав или дълга пейка. Разполагам с по-малко футболисти. Убеден съм, че ще се оправим. Не случайно казах, че трябва да се опазим от контузии.

Г-н Манолов каза в едно интервю, че сте треньор докато получите по-добро предложение, но със сигурност гледате напред във времето и към новия сезон.

- Ние със Стойне се познаваме много добре. Когато си стиснем ръцете и дадем дума документите са излишни. Съжалявам, че нямаме още 6-7-8 мача, за да отидем в друго класиране. Аз съм оптимист и така го виждам. Такава е ситуацията и трябва да се съобразим. Работим от сега към следващата година. Подготвяме се за този и за другия шампионат, защото ще има малка пауза. Работим по трансферите на футболисти, които искаме да привлечем. Аз съм наблюдавал отбора в не малко мачове. Имали са добри игри и не толкова добри. Каквото зависи от мен ще бъде направено да се надгради.

Любо Пенев с първа тренировка в Царско село днес

Любо Пенев с първа тренировка в Царско село днес

Заниманието ще е на групи