Томас Бах ще посети Япония през следващия месец, съобщи местната агенция "Киодо".

Президентът на Международния олимпийски комитет ще присъства на церемония в Хирошима на 17 май при преминаването през града на олимпийския огън. Той ще се срещне с премиера Йошихиде Суга ден по-късно.

Очакванията са шефът на МОК да подкрепи усилията на Япония за организиране на сигурна Олимпиада от 23 юли до 8 август това лято.

Тошихиро Никай: Олимпийските игри в Токио може да бъдат отменени

Тошихиро Никай: Олимпийските игри в Токио може да бъдат отменени

Това заяви член на управляващата партия в Япония

"Наясно сме с намерението на президента Бах да посети Япония и бихме приветствали такава визита. Но на този етап няма нищо конкретно по този въпрос", обявиха официално от Организационния комитет на Игрите в Токио.

Япония в момента преживява нова вълна от заразени с COVID-19 по-малко от 100 дни преди старта на Олимпиадата, която беше отложена с година заради пандемията. В десет префектури в страната са наложени извънредни рестриктивни мерки заради разпространението на инфекцията.

Японците не искат Олимпиадата?

Японците не искат Олимпиадата?

Нисък процент от анкетираните подкрепиха провеждането на форума

Премиерът Суга, който в момента е на посещение в САЩ, заяви на пресконференция вчера, че в разговорите си с американския президент Джо Байдън го е уверил в твърдото намерение на страната да организира Олимпийските игри по програма, а Байдън го е подкрепил.

В същото време проучване на "Киодо" от миналата седмица показа, че 72 процента от японците искат отмяна на Олимпиадата или ново пренасрочване.