Нов допинг случай е на път да остави България само с един щангист на олимпийските игри в Токио 2020. Националът Юндер Бейтула е нарушил антидопинговите правила и е със спрени състезателни права, съобщава журналистът Делян Кючуков в своя статия във вестник "Сега".

На своя сайт международната федерация хо вдигане на тежести (IWF) публикува изявление на независимата международна агенция за тестване (ITA), според което Бейтула е подал грешна информация за местонахождението си и е отказал да даде допинг проба на 29 декември 2020 г.

Япония ще следи зорко спортисти и журналисти по време на Игрите

Япония ще следи зорко спортисти и журналисти по време на Игрите

Системата за мониторинг няма да бъде използвана за всяко отделно движение на гостите

"Г-н Бейтула е предоставил грешна информация за местонахождението на ITA и след това, когато е бил локализиран, е отказал да предостави проба (...). Затова г-н Бейтула е обвинен в извършване на нарушения на член 2.3 (Избягване и отказ от вземане на проби) и член 2.5 (Нарушаване или опит за подправяне на която и да е част от допинг контрола) от Антидопинговите правила на IWF. Спортистът е информиран за случая и временно е спрян до разрешаване на въпроса", се казва в съобщението.

Това е второ допинг нарушение на Бейтула, който се класира 6-и в кат. 81 кг на европейското първенство в Москва тази пролет и спечели бронзов медал в изтласкването на световното в Патая 2019. Той изтърпя 2-годишна дисквалификация (2013-15) заради употреба на анаболни стероиди.

29-годишният щангист от Добрич бе и един от четиримата ни национали, които успяха да влязат в Топ 12 на олимпийските ранглисти в своите категории и да са в зоната на участие в Токио. От тях обаче старши треньорът Иван Иванов избра за олимпийдата Божидар Андреев (73 кг) и Христо Христов (109 кг), защото страната ни има право само на две квоти.

Последното е факт заради олимпийската квалификационна система. Според нея държавите с повече допинг нарушения след игрите в Пекин`08 подлежат на орязване на отборите за Токио. "Чистите" (с до 9 допинг случая от Пекин`08 насам) имат право да класират до 8 щангисти (4 мъже и 4 жени) на игрите в японската столица. Тези с между 10 и 19 уличени след Пекин`08 - могат да пратят по 2-ма мъже и 2 жени, а тези с по повече от 19 - само на по един мъж и една жена.

България бе точно на границата с 19 допинг случая. Последният бе на Тодор Йорданов, който не е национал, но бе уличен по време на състезание в германската бундеслига през миналата година. Той бе наказан официално едва през март 2021.

Точно бавните процедури при подобни случаи може да "спасят" втората българска квота сега, защото докато не приключи делото по казуса с Бейтула, той официално няма да се води наказан. Това обаче е слаба надежда.

"Получихме писмото от IWF. Много неприятна новина. Имало е някакво разминаване между Бейтула и дошлите служители на ITA. Ще се опитаме да изясним всичко и да защитим нашия щангист. Трябва да предоставим становище до 30 юни, след което евентуално случаят ще се решава. Надяваме се на положителна развръзка", коментира треньорът Иван Иванов.

Божидар Андреев и Христо Христов ще бранят честта на българските щанги в Токио

Божидар Андреев и Христо Христов ще бранят честта на българските щанги в Токио

Федерацията взе своето решение