Българска федерация по вдигане на тежести определи преди двамата ни участници на предстоящите Олимпийски игри.

В Токио ще ни представят щангистите Божидар Андреев и Христо Христов. Решението е на база публикуваните от Международната федерация ранглисти, като са отчетени шансовете ни при очертаващите се съперници в отделните категории, моментна форма, здравословно състояние и други важни критерии.

Министър Кралев награди медалистите от Европейското първенство по вдигане на тежести

Министър Кралев награди медалистите от Европейското първенство по вдигане на тежести

Ето подробности

Божидар Андреев ще вдига в категория до 73 килограма, където в момента е трети в ранглистата, след Жийон Ши (Китай) - трикратен световен първенец и рекордьор и олимпийски шампион от Рио 2016 и Кларънс Къмингс (САЩ) - четири пъти със световно злато при младите и панамерикански шампион. Божидар е представител на сливенската школа с треньор Пламен Братойчев, състезава се за клуб "Хр. Бъчваров". Европейски шампион от Батуми 2019 г., а тази пролет на еврошампионата в Москва остана четвърти, след като в шампионския му опит щангата го увлече напред и достигна края на подиума. Първият му голям успех бе спечелването на олимпийска титла на младежките игри в Нанджин през 2014 г. Четири години по-късно завърши със злато на европейското първенство при 23-годишните в Замошч (Полша) и се нареди девети в дебюта си на световно първенство за мъже в Ашхабад (Туркменистан). 2019 г. бе най-успешната за него с европейска титла при мъжете в Батуми, злато с 3 континентални рекорда при 23-годишните в Букурещ, бронз на световното първенство за мъже с 3 европейски рекорди за мъже в Патая и злато на олимпийския квалификационен турнир в памет на Наим Сюлейманоглу в Газиантеп. Миналата пролет грабна златото на предолимпийския турнир за Световната купа в Малта.Андреев ще вдига на олимпиадата на 28 юли, сряда, от 14.00 ч. българско време.

Христо Христов ще излезе в Токио с националния екип в кат. 109 кг., в която в момента заема 9-о място в олимпийската ранглиста. Той е представител на варненската школа с личен треньор Живко Николов. Все още тийнейджър варненецът е европейски вицешампион за мъже от Москва през април т.г., където само един кг не му стигна за златото. Той грабна титлата при 20-годишните в Букурещ през 2019-а, същата година спечели бронз на световното в изхвърлянето във Фиджи. През 2018 г. стана олимпийски вицешампион за младежи в Буенос Айрес и се върна със злато от европейското за юноши до 17 г. в Милано. Година по-рано бе шампион на континента в първенството до 17 г. в Прищина, а миналата пролет извоюва златото на предолимпийския турнир за Световната купа в Малта. Преди две седмици стана световен шампион за младежи в Ташкент, припомня БГНЕС. На олимпиадата Христо ще вдига на 3 август, вторник, от 14.00 ч. българско време.

Япония ще следи зорко спортисти и журналисти по време на Игрите

Япония ще следи зорко спортисти и журналисти по време на Игрите

Системата за мониторинг няма да бъде използвана за всяко отделно движение на гостите