Рафаел Надал победи Даниил Медведев със 7:5, 6:3, 5:7, 4:6, 6:4, с което спечели четвърта титла на US Open. 

Испанецът поведе с 2:0 сета, като изглеждаше, че финалът ще приключи с чиста победа за него, но руснакът не се отказа и докара двубоя до решителен пети сет.

Снимка 441885

Източник: GettyImages

Още втората точка в мача Надал направи един от шедьоврите на турнира, след като встрани от корта успя да реализира форхенд-уинър по правата. Съдията на стола пък направи забележка на Рафа за просрочено време при сервис още в първия му гейм. Медведев имаше шанс да пробие Матадора още в началото, но испанецът показа здрави нерви и спаси подаването си. В полуфинала си срещу Беретини Надал не бе изправен нито веднъж пред опасност от пробив. При втория си сервис гейм обаче испанецът допусна грешка от форхенд, която позволи на Медведев да поведе 2:1. При следващия гейм Надал отново допусна грешка от форхенд при 0:30, Медведев успя да се защити доста добре при следващите му атаки, но испанецът все пак го проби с впечатляващ форхенд, а след това с агресивен сервис взе своето подаване без проблем. Руснакът остана максимално концентриран и изравни 3:3 след по-добра игра от основната линия. С гейм на нула Надал пак поведе - 4:3. В крайна сметка Надал успя да спечели сета с късен пробив за 7:5 и не позволи първата част да влезе в тайбрек.

Снимка 441872

Източник: GettyImages

Вторият сет също започна с трудности за Рафа, който отново можеше да загуби подаването си, след като Медведев поведе с 30:0. В следващия гейм Медведев нямаше толкова трудности и изравни 1:1. Сервисът на испанеца му създаде проблеми в третия гейм, след като бе повел с 30:0, което отново му коства доста нерви, но все пак той успя да се справи и взе подаването си. В петия гейм стигна и до пробив, за да поведе 3:2, след което спечели разиграване от 26 удара, показа страхотна техника и затвърди пробива. При 5:2 Надал бе все по-близо до края на втория сет, но руснакът взе подаването си на 0 и направи 5:3. Въпреки че Даниил стигна до 30:15, Матадора не трепна и затвори частта с 6:3.

Третият сет започна с лесни сервис геймове и за двамата. Резултатът беше 2:2, когато Нада успя да реализира пробив и да поведе 3:2. Още при следващото си подаване обаче Рафа допусна колебания на сервис и грешка от бекхенд, което доведе до ново равенство 3:3. Непоколебимият Медведев все пак продължи да бъде невероятен в защитата и още веднъж спечели дълго разиграване. Той "възкръсна" и поведе с 4:5. Руснакът навлезе в невероятна серия и взе шест поредни точки, за да поведе с 5:6 и 0-30, което доста разконцентрира Надал и младият Медведев намали изоставането си в сетовете - 7:5, 6:3, 5:7. 

Снимка 441878

Източник: GettyImages

Четвъртата част отново започна доста равностойно.При 1:1 изглеждаше, че руснакът е пред опасност от пробив, но страхотният му сервис го спаси и той поведе 2:1. Надал от своя страна изравни без особени нерви. В следващия си сервис гейм Медведев отново позволи на Рафа да стигне до точки за пробив, но след хубаво излизане на мрежата и грешно решение на Матадора отново да опита със сечен бекхенд младият руснак успя да удържи подаването си. С доста по-малко проблеми Надал изравни на 3:3. Добрият сервис помогна на Медведев в следващия му гейм и той отново поведе - 4:3. Рафа продължи тенденцията да печели доста по-лесно подаванията си - 4:4. За разлика обаче от предните случаи, Медведев отговори със същото - 4:5 - на нула. Необичайно за Надал в следващия гейм той допусна доста грешки и показа нерви, което позволи на световният номер 5 да вземе и четвъртия сет и да вкара мача в решителен пети!

Още в първия си сервис гейм Надал имаше проблеми, след като изоставаше с 0:30. Испанецът все пак стигна до 30:30, но след това сгреши на мрежата, а съдията на стола го наказа да изпълнява направо втори сервис заради второ предупреждение за бавене на времето, но той се справи великолепно и спечели подаването си. Първият пробив в сета дойде, когато резултатът беше 2:2, но грешки от бекхенд на Медведев позволиха на Надал да пробие подаването му и да поведе с 3:2. Три невърнати сервиса плюс невероятно проведено разиграване осигуриха на Надал затвърждаване на пробива - 4:2. Страхотен ретур, както и форхенд до мрежата позволиха на Надал отново да стигне до шанс за пробив. Медведев сбърка смач и Надал бе само на гейм от титлата - 5:2. Въпреки това руснакът не се отказа и при 30:15 реализира мини обрат, за да стигне до точка за пробив. Съдията на стола отново отне първия сервис на Надал, а след това той допусна и двойна грешка - 5:3. 

Снимка 441880

Източник: GettyImages

Първият сервис на Медведев се позагуби, а Матадора стана все по-агресивен на ретур. Страхотно изпълнено воле край мрежата доведе до първи мач бол в срещата. Той бе отразен с комбинация сервис-бекхенд, но веднага след това нов уникален ретур и поразяващ форхенд доведоха до още един мачбол. Медведев обаче все още отказваше да се предаде. Сервис- мрежа, а след това още два агресивни начални удара направиха резултата 5:4.

Десетият гейм започна с нови топки, но Надал така и не успяваше да вкара първия си сервис, като отново бе изправен пред опасност от пробив. Феноменална къса топка от форхенд осигури на Рафа трети мач бол. Медведев не успя да се справи на ретур и Рафаел Надал стигна до 19-а титла от "Големият шлем".

Снимка 441882

Източник: GettyImages

Триумфът в Ню Йорк е четвърти за Краля на клея, в което той влиза в престижна класация. По пет трофея от турнира имат само Роджър Федерер, Пийт Сампрас и Джими Конърс. Четири титли има и Джон Макенроу.

Бианка Андрееску пише история! Победи Серина за първа титла от Шлема

Бианка Андрееску пише история! Победи Серина за първа титла от Шлема

19-годишната канадка дебютира в Ню Йорк