Поставеният под №1 в схемата и защитаващ титлата си Рафаел Надал се класира за четвъртфиналите на турнира в Рио де Жанейро след победа със 7:5 6:3 над сънародника си Пабло Карено Буста.

"Опитвам се да показвам най-доброто от себе си във всяка точка. Имах малко спадове, но намерих пътя към четвъртфиналите и съм щастлив", каза Надал.

Карено Буста проби пръв за преднина от 3:2 в първия сет. Рафа обаче върна брейка, след което имаше три сетбола при сервис на съперника, но 23-годишният Карено Буста оцеля за 5:5. Световният №3 си осигури нови три точки за спечелването на първата част при сервис на опонента и най-после успя след 73 минути битка.

Във втория сет Надал отрази двата брейкбола, които имаше съперника, като в същото време проби веднъж подаването му и извоюва победата за два часа. Надал пласира 22 печеливши удара и спечели 61% от точките си на първи сервис.

Следващият му съперник ще бъде Пабло Куевас, който преди седмица спечели турнира в Сао Пауло. Куевас се наложи над Алберт Монтанес с 6:2 6:2 за 69 минути.

"Монтанес е страхотен играч на червено. Определено ми беше трудно. Но аз съм уверен и показах играта, на която се радвам през последните седмици. Доволен съм. За първи път ще се изправя срещу Надал, но се намирам в добра форма. Ще се опитам да играя добре и да продължа добрата си серия", каза Куевас.

По-рано Фабио Фонини надигра Пабло Андухар с 6:3 6:2 и също се класира за четвъртфиналите. Италианецът спаси три мачбола срещу Иржи Весели в първия кръг, но срещна далеч по-малка съпротива от испанеца. Фонини отрази пет от шест точки за пробив, които имаше Андухар, като в същото време бе пробит само веднъж. В спор за полуфинално място той се изправя срещу Федерико Делбонис, който разби с 6:2 6:1 Мартин Клижан.