Григор Димитров загуби втория си финал в турнир от ATP за 2024 година. За разлика от надпреварата в Бризбейн, когато ни зарадва с титлата, този следобед първата ни ракета трябваше да преклони глава в Марсилия. В южния френски град нашето момче не издържа на напрежението и допусна поражение от представителя на домакините Юго Умбер с 4:6, 3:6 за 1 час и 25 минути.

Ключови за развитието на сблъсъка се оказаха края на първия сет и началото на втория, когато Димитров инкасира фундаментални пробиви. Умбер пък навлезе в серия от спечелени геймове, която му подложи отлична основа за крайния успех.

Така световният №21 завоюва пета титла от Тур-а, като до този момент бе вдигал отличията в Метц, Хале, Антверп и Оукланд. Гришо пък ще трябва да почака за юбилейният си спечелен турнир №10.

Григор Димитров трябваше да сервира на високо равнище още от началото на двубоя. Този компонент щеше да се окаже фундаментален за развитието на големия финал. Юго Умбер лесно спечели подаването си за 0:1, като определено това, че е левичар създаваше първоначален дискомфорт за нашия Гришо.

Финалът на АТР 250 турнира в Марсилия вървеше гейм за гейм, като двамата тенисисти бяха повече от категорични при сервирането си. Умбер се радваше и на сериозна подкрепа от трибуните. Сънародниците му правеха всичко според зададените норми в тениса, за да му вдъхнат увереност към титла №13 в кариерата му. За равенството 3:3 пък нашият Григор впечатли с два изключително класни форхенда.

Възпитаникът на Дани Валверду беше притиснат до стената в деветия гейм, когато Умбер се оказа изключително близо до пробив и спечелване на сета. Първоначално Димитров отблъсна натиска французина, но след това допусна двойна грешка в неприятен момент. Григор така и не улучи правилния път към успеха, страдайки сериозно след няколко фамозни ретура на Юго. Това беше най-слабата му част от началото на финала, а липсата на качествени отигравания при втория сервис доведе до това, че първият сет бе изгубен с 4:6

Началото на втория сет можеше да стартира с ранен пробив за Димитров. Гришо и Умбер се вкараха в изключително дълги разигравания, при които французинът някак успяваше да се измъкне от напористите атаки на първата ни ракета. В края форхенд по правата не влезе за Димитров и така бе сполетян от разочарованието.

Изхабените нерви от предходния гейм изиграха лоша шега на българина, който изведнъж се оказа с пасив от два брейкпойнта. Световният №13 върна първия такъв, но след това даде инициативата на Умбер. Така с четвъртия си пореден спечелен гейм, представителят на домакините поведе с 0:2.

Димитров все пак спря серията на съперника в четвъртия гейм на втория сет, когато след добро сервиране намали изоставането си до 1:3.

До края на финала Григор очевадно изгуби надежда за спечелването на титлата в Марсилия. Умбер продължи да демонстрира тенис на много високо ниво и за жалост, напълно заслужено, се поздрави с титла, на домашната сцена.

Григор няма да има дълго време, за да размишлява върху това неприятно поражение. Новата седмица му дава шанс да се впусне в ново тенис предизвикателство, което този път е престижната надпревара в Ротердам.

Големият финал в Марсилия: Григор Димитров - Юго Умбер 4:6, 3:6
на живо

Големият финал в Марсилия: Григор Димитров - Юго Умбер 4:6, 3:6

Гришо определено нямаше ден