Най-добрият български тенисист Григор Димитров потвърди, че ще бъде играещ капитан на България в новия турнир за ATP Cup. Хасковлията даде пресконференция в София. Ето какво каза:

Григор Димитров ще се срещне с тенис таланти в родното Хасково

Григор Димитров ще се срещне с тенис таланти в родното Хасково

Най-добрият ни тенисист в момента е на почивка в Исландия с родителите си, след като сезонът за него приключи

"Очаквам с нетърпение да играя на ATP Cup, където ще бъда играещ капитан. Нямам търпение да започна тази подготовка. Радвам се за младите момчета, които ще дойдат с мен и за това, че ще бъдем едни от първите участници".

За това, кои ще бъдат неговите съотборници, Димитров сподели:

"Все още предстоят много разговори. Искам да разбера къде са точно момчетата, кога и къде ще тренират. Моята подготовка най-вероятно ще е в Монако.

ATP Cup помага на всички. В Австралия е, всички сме там в този етап на годината. Към момента съвпада с плановете ми и според мен е прекрасно събитие. Радвам се, че ще можем да играем и с другите момчета."

Григор коментира и останалите отборни турнири от календара:

"Лейвър Къп" е нещо съвсем различно, "Купа Дейвис" вече си губи стойността.  Не съм играл на "Купа Дейвис", така че към момента  предстоящата Олимпиада не влиза в плановете ми. Не виждам и на кого мога да помогна на "Купа "Дейвис.

Снимка 451795

Източник: LAP.bg

ATP Cup ще се проведе в три австралийски града - Пърт, Сидни и Бризбън, в рамките на 10 дни - от 3 до 12 януари, като ще служи за подготовка за Australian Open. Ще участват 24 страни.  Турнирът има награден фонд на стойност 15 милиона долара и ще носи 750 точки за ранглистата на победителите. При избора на участници се гледа само ранкинга на най-високо класирания състезател от всяка държава.

Всеки отбор ще се състои от до петима тенисисти, а всеки сблъсък - от два мача на сингъл и един на двойки. За да бъде в новата ранглиста, всяка страна трябва да разполага с поне двама тенисисти, имащи АТР ранкинг на сингъл и поне още един, който има такъв на сингъл или на двойки.

Всички 24 тима се разделят на шест групи по четири състава. Директните елиминации се играят в Сидни и за тях се класират първите тимове от всяка група и двата отбора с най-много точки на втора позиция.

Досега са се класирали отборите на Сърбия, Испания, Русия, Австрия, Германия, Гърция, Япония, Италия, Франция, Белгия, Хърватия, Аржентина, Грузия, Южна Африка, САЩ, Канада, Великобритания, Австралия, а на 13 ноември ще бъдат обявени и останалите участници, но България със сигурност ще бъде сред тях.

Снимка 451794

Източник: LAP.bg