България ще играе със силните тимове на Великобритания, Белгия и Молдова на новия отборен турнир за ATP Cup, който ще се проведе през януари в Австралия. Вчера беше попълнена схемата на надпреварата и очаквано, благодарение на ранкинга на Григор Димитров, нашата страна попадна в нея.

Григор Димитров:  Работата и дисциплината са най-важни за мен

Григор Димитров: Работата и дисциплината са най-важни за мен

Най-добрият български тенисист даде пространно интервю пред BTV

България страна ще бъде предвождана от първата ни ракета Григор Димитров. Негови партньори ще бъдат Димитър Кузманов, Александър Лазаров, Александър Донски и Адриан Андреев. Във всеки мач ще има две срещи на сингъл и една двойки. Победителите от шестте групи, както и най-добрите два втори отбори ще се класират за четвъртфиналите.

Тимът на Великобритания ще бъде начело с Анди Мъри. Британците участват заради "защитения ранкинг" на Мъри, но иначе също щяха да попаднат сред допълнителните пет отбора. Давид Гофен ще води Белгия, а Раду Албот - Молдова.

Григор Димитров ще бъде играещ капитан на отбора, заменяйки традиционния за "Купа Дейвис" предводител на България - Тодор Енев.

"Пожелавам успех на момчета от отбора! За мен най-важното е да се използва максимално всяка една възможност, в която момчетата могат да натрупат опит в престижни турнири, срещу класни съперници", каза Тодор Енев.

"Затова е толкова важен и турнир у нас като "София Оупън", където те играят такива мачове. Затова и щом правилата позволяват и Григор Димитров иска да е играещ капитан с някои от националите, аз подкрепям възможността българския отбор да участва. Сигурен съм, че изграденият колективен дух и дългосрочната работа с момчетата от "Купа Дейвис" ще допринесе за доброто представяне и в Австралия, а след това и през март за "Купа Дейвис". За това е изключително важна подготовката от сега не само за отборните мачове, но и за техните индивидуални участия в ATP", допълни Тодор Енев.

ATP Cup ще се провежда в три австралийски града - Пърт, Сидни и Бризбън от 3 до 12 януари, като ще служи за подготовка за Australian Open. Ще участват 24 страни. Турнирът има награден фонд на стойност 15 милиона долара и ще носи 750 точки за ранглистата на победителите. При избора на участници се гледа само ранкинга на най-високо класирания състезател от всяка държава.

Всеки отбор ще се състои от до петима тенисисти, а всеки сблъсък - от два мача на сингъл и един на двойки. За да бъде в новата ранглиста, всяка страна трябва да разполага с поне двама тенисисти, имащи АТР ранкинг на сингъл и поне още един, който има такъв на сингъл или на двойки.

Точки се заработват с всяка победа в турнира по специална таблица, отчитаща местата на тенисистите в в световната ранглиста, както и фазата на турнира.

Снимка 452711

Източник: Фейсбук