Григор Димитров спечели невероятно драматичен мач срещу американския квалификант Макензи МакДоналд с 4-6, 6-2, 6-4, 0-6, 8-6 и се класира за третия кръг на Australian Open 2018. Двубоят продължи 3 часа и 25 минути. В петък хасковлията ще се срещне с "палача" си от US Open - Андрей Рубльов.

НА ЖИВО: Григор Димитров - Макензи МакДоналд 4-6, 6-2, 6-4, 0-6, 8-6
на живо

Пак драма, но Гришо успя! Показа характер и продължава напред в Мелбърн!

Българинът ще играе с втори квалификант на Australian Open

Макензи МакДоналд се оказа много качествен играч, макар че досега не беше участвал в двубой от високо ниво. Азиатските корени на майка му са му дали хладнокръвие и бърза реакция, с които той изненада световния №3.

Българинът излезе на корта с повишено самочувствие и спомена за първия лесен мач на Australian Open 2018. И докато се опомни изоставаше с пробив за 1-2. Нещо повече, американецът взе подаването на хасковлията на нула.

МакДоналд не се притесняваше да влиза в продължителни разигравания, които обръщаше след невероятни спасявания. Увереността му нарастваше, докато Димитров чакаше Макензи да се бие сам.

При 3-4 хасковлията имаше две възможности да върне брейка, но ръката на МакДоналд не трепна. Американецът взе първия сет с 6-4 за 39 минути и загатна на какво е способен.

Снимка 334594

Източник: GettyImages

Във втората част разликата в класите напълно изчезна. Стигна се дотам, че американецът на моменти започна да се надценява. Това му изигра лоша шега и в шестия гейм се проби сам след серия от грешки.

Григор това и чакаше. Той много бързо затвори сета с 6-2 за 30 минути. Българинът сервираше отлично и отпусна ръката, когато посрещаше.

Но Макензи нямаше никакво намерение да се предава и запази високото равнище на игра. При 1-1 в третия сет Димитров успя да се измъкне, но в следващия сервис гейм беше пробит за 2-3.

За щастие Гришо веднага се върна в и изравни. МакДоналд направи двойна грешка, когато трябваше и загуби подаването си след 12 разиграни точки.

Това върна самочувствието на българина, който като в края на предишния сет направи още един брейк и започна да се вижда победител. Гришо взе частта със 6-4 за 52 минути.

Снимка 334598

Източник: GettyImages

Тогава Макензи удари здраво. Той започна да диктува играта и да предизвиква грешки от страна на хасковлията. Американецът вадеше невъзможни топки и пласираше невероятни уинъри.

Въможно е българинът да е решил, да предаде сета и да запази сили за петия. Но положението изглеждаше безнадеждно. Частта беше загубена с 0-6 само за 19 минути.

Снимка 334597

Източник: GettyImages

В петата част драмата беше пълна. И двамата знаеха, че един пробив ще реши мача. Играта стана скована, но в същото време грешките намаляха.

Гришо намери първия си сервис. До този момент той губеше две от три точки на второ подаване, което го правеше много уязвим. Макензи на няколко пъти пласира уинъри от ретур.

Все пак българинът не допусна в нито един от сервис геймовете си да загуби повече от две точки. Той заложи повече на слайс, защото съперникът му се беше нагодил към силовите начални удари.

След 4-4 стана ясно, че мачът ще се сведе до два поредни спечелени гейма. Нервите бяха опънати до край и това се оказа в полза на Димитров. При 5-5 той взе първите две точки, когато посреща и загуби спечелено разиграване. Макензи се измъкна с хладнокръвие и точност и битката продължи. В мачовете от Големия шлем не се играе тайбрек в петия сет.

Снимка 334677

Източник: GettyImages

За щастие Гришо не допусна проблеми при сервирането си и отново дръпна с 0-30 в оказалия се последен 48-и гейм на мача. Той отново загуби три поредни точки. И тук МакДоналд рухна психически.

Американецът се пласира лошо при спечелено разиграване и Гришо пусна убийствена минаваща. Притиснат до стената Макензи направи двойна грешка и се стигна до мачбол за българина. След още един сбъркан форхенд на съперника си, Григор извика силно и вдигна победоносно ръце.

С този двубой Григор Димитров показа две коренно различни неща. Първо той не е още на нивото на големите, когато играе със слабо известни тенисисти. Високата му позиция в ранглистата на ATP го кара да подценява съперниците си и да чака сами да се бият.

От друга страна българинът показа, че не губи нервите си, когато играта му не върви. И че може да сменя тактиката си в трудни моменти. Дори да стигне до пълна промяна на стила.

Снимка 334675

Източник: GettyImages

В петък Григор Димитров ще срещне руснака Андрей Рубльов, който го отстрани на US Open 2017. С игра като днешната хасковлията няма шанс да прескочи третия кръг в Мелбърн.

Но в последните месеци световният №3 показа, че е по-добър, когато съперникът му е от висока класа. Ако продължи, следват Ник Кириос, Кайл Едмънд и Рафаел Надал.

Снимка 334596

Източник: GettyImages

Статистика от мача:
Макензи МакДоналд спечели 2 точки повече. 148 точки за Димитров срещу 150 за неговия съперник.
Асовете са 8 на 4. Двойните грешки - 9 на 6. Григор вкара 70% от първите си сервиси, което го спаси. МакДоналд само 58%.

Димитров достигна до 77% при първо подаване и само до потресаващите 26% при второ. Уинърите са 48 на 34. Американецът със 74% и 46% при сервисите си загуби мача. Понякога статистиката лъже.