Григор Димитров загуби полуфинала от турнира European Open в Антверп (Белгия) от австралиаеца Алекс де Минор с 6-7(4), 7-6(3), 4-6 за 2 часа и 45 минути игра. Мачът беше абсолютно равностоен и се реши при последните разигравания, когато късметът беше на страната на австралиеца. Утре той ще спори за титлата с французина Юго Юмбер.

За българинът остана удовлетворението от игра на полуфинал. И разочарованието от изпуснатия великолепен шанс за титла от престижен турнир.

Още първите геймове бяха много оспорвани. Пръв до пробив достигна австралиецът за 2-1, но хасковлията удари с брейк на нула за 2-2.

Григор доминираше в следващите разигравания и поведе с 4-2. Алекс не се предаде и реализира третия си брейкбол за 3-4.

След серията от пробиви играта се успокои и закономерно се стигна до тайбрек. В него Григор бързо развя "белия байрак" и допусна изоставане до 0-5. Все пак той опита обрат и спаси първите 3 от поредицата от 5 сетбола. Все пак Де Минор затвори частта след 7-4 и 57 минути игра.

И ако първият сет беше дълъг, то вторият го превиши по времетраене с 13 минути. Битката беше за всяка точка и късите геймове бяха рядкост.

Григор проби първи за 3-2, спаси следващото си подаване, но допусна изравняване за 4-4.  И отново се стигна до тайбрек.

Този път дългата игра се разви по огледален начин. Григор поведе с 6-0 при размяната на полетата и реализира четвъртия си сетбол.

Голямата битка продължи и в третата, последна част. Григор беш по агресивният, докато Де Минор отговаряше с невъзможна защита. Австралиецът настояваше на бекхенда на хасковлията и много пъти успяваше да форсира грешка.

Де Минор успя да реазлизира четвъртия си брейкбол в сета за 4-3 след дълбок аут на Димитров. Българинът отвърна с брейк на нула за 4-4.

Хасковлията отново се пропука на сервис и след грешки загуби скрития мачбол за 4-5. В последния гейм Григор беше на ниво и спаси първия мачбол. Все пак Де Минор успя да бие два страхотни сервиса и да затвори мача след 6-4. Третият сет продължи 45 минути.