Марин Чилич спечели Откритото първенство на САЩ. Той победи в битката за трофея Кеи Нишикори с 6:3, 6:3, 6:3 и по този начин постигна най-големия успех в кариерата си. Чилич е и първият играч, който печели финалния двубой без да загуби сет след Роджър Федерер през 2008-а. Освен това гигантът последва примера на своя треньор Горан Иванишевич, който бе единственият хърватин с трофей от Шлема - Уимбълдън 2001-а.

В откриващия сет днес Нишикори едва покриваше стандартите за "бледа сянка" на досегашното си представяне в турнира. Кеи достигна до брейкпойнт в първия гейм на мача, но не го реализира и нататък не беше никаква заплаха за съперника. Чилич взе две поредни подавания на нула, а после впечатляващият ретур му подсигури три точки за пробив, като последната направи резултата 4-2. Нишикори изглеждаше сякаш стратегията му в тези мигове е просто да връща топката в полето на Марин, но същевременно въобще не го поставяше под нужното напрежение, за да го накара да сбърка. И след 33 минути сетът отиде при хърватина - 6:3.

В началото на втория Чилич отново стигна до 0-40, но този път брутално смела къса топка на Нишикори направи резултата 40-40. Противникът му обаче продължи да натиска и зверски форхенд със скорост 160 км/ч му подсигури четвърти шанс, от който вече пробивът за 2-1 стана факт. Веднага след това сервисът измъкна Марин от 2 брейкпойнта и с методите на "старата школа" преднината беше затвърдена - 3-1. Днес оръжията на Нишикори просто засичаха. Нямаше я магическата работа с краката, стабилният ретур липсваше, а заедно с него и солидната игра от основната линия. Хърватинът удари още веднъж за 5-2, когато слънцето леко се показа на хоризонта за Кеи и той върна единия пробив, но Чилич моментално направи рибрейк и на таблото светна още една 6:3.

И хърватинът, който дори няма титла от ATP 500 категорията, се намираше на сет от трофей от Големия шлем. Третия сет тръгна с размяна гейм за гейм, както всъщност се очакваше да се развива и двубоя. Защото макар Нишикори да води с 5-2 в преките им двубои повече от останали показатели са изравнени. Разменили са си по 1 победа в Ню Йорк, имат по 2 титли и 1 загубен финал през 2014-а, а дори в треньорските ложи паритетът не се нарушава - Ченг и Иванишевич имат по 1 титла от Големия шлем. Но на корта, Чилич бързо намери ключа към нов пробив за 3-1.

С още 16 аса само в този мач, които добави към досегашните 81 в турнира, Чилич не изглеждаше като някой, който лесно ще бъде пробит. И до края на мача това не се случи, Марин извади три точки за пробив и вдигна победоносно ръце като новият шампион в Ню Йорк.