Новак Джокович разпали напрежение преди старта на Откритото първенство на Австралия, като намекна за възможно отравяне по време на карантината му в Мелбърн през 2022 г. Тогава сръбският тенисист беше поставен в изолация и по-късно депортиран от страната заради липса на ваксинационен сертификат срещу Covid-19.
В интервю Джокович заяви, че хотелът, в който е бил задържан, може да е станал източник на "тежки метали" в организма му, споменавайки високи нива на живак и олово. Тези твърдения обаче бяха категорично отречени от световноизвестни експерти в областта на храненето и здравето.
"Малко вероятно е да е бил отровен"
Дамян Маганя, изследовател в Института за глобално здраве на Джордж, коментира пред The Guardian, че няма доказателства за отравяне по време на престоя на Джокович в хотела.
"Малко вероятно е, като се има предвид, че той е бил там само няколко дни, а храната е приготвяна масово. Няма данни за други случаи на отравяне сред останалите настанени или персонала", заяви Маганя.
"Излагането на тежки метали в Австралия е ниско"
Д-р Барбара Кардозо, биохимичен диетолог в университета Монаш, също отхвърли твърденията на Джокович.
"Излагането на живак и олово в Австралия е минимално заради стриктните регулации. Живакът например може да се съдържа в риба и морски дарове, но концентрацията е ниска и е необходимо дългосрочно излагане за развитие на отравяне. Храната в и около Мелбърн е безопасна и не може да бъде причина за подобни съмнения", обясни Кардозо.
"Липсват клинични доказателства"
Д-р Катарина Флеминг, преподавател по обществено здраве в университета в Западен Сидни, подчерта, че твърденията на Джокович не могат да бъдат подкрепени без ясни медицински данни.
"Без клинични тестове и доказателства е невъзможно да се установи връзка между излагането на тежки метали и храната, която е консумирал. Тези твърдения остават недоказани", каза тя.
Така обвиненията на Джокович за отравяне предизвикаха дискусии, но експертите са категорични, че вероятността за подобен сценарий е изключително ниска.