Австриецът Доминик Тийм се класира на финала на US Open 2020, след победа над руснака Даниил Медведев с 6-2, 7-6(7), 7-6(5) и ще спори утре вечер за трофея с германеца Александър Зверев.

Австриецът показа по-здрави нерви и успя да сломи съпротивата на миналогодишния финалист за 2 часа и 50 минути. Руснакът трябва да съжалява, защото в по-голяма част от мача бе играчът, който водеше в резултата, но в решаващите моменти правеше необясними грешки.

Първият сет започна напълно равностойно до шестия гейм, който се оказа решаващ заради едно спорно съдийско решение. Реферът на стола не позволи на Мадведев да обжалва решаващата точка, с която Тийм проби сервиса му. Руснакът се ядоса и влезе в спор с арбитъра и с официалните лица, заради което получи и официално предупреждение.

Медведев не успя да контролира нервите си и в следващите два гейма, които загуби особена съпротива и подари сета на Тийм.

Медведев се отърси от напрежението в началото на втория сет и още в началото започна с пробив. Той поддържаше преднината си, но при 5:4, когато трябваше да сервира за сета, руснакът се пропука и допусна връщане на пробива за 5-5.

Следващият гейм бе ключов. Тийм не бе стабилен при своето подаване и трябваше да спасява 5 брейк точки. Той показа здрави нерви и се измъкна от трудната ситуация, за да поведе за първи път в сета с 6-5. В крайна сметка се стигна до тайбрек, където отново австриецът бе по-хладнокръвен и се наложи с 9-7 точки.

Въпреки всичко Медведев продължи да се бори за оставането си в мача и в третия сет отново взе ранен пробив за 2-0. След това спечели подаването и  дръпна с 3-0. Даниил обаче отново се провали в най-важния момент, когато сервираше за сета при 5-3 в своя полза. Руснакът допусна пробив и върна Тийм в играта. След това всеки печелеше подаването си и тоново се стигна до тайбрек. В него отново австриецът взе инициативата от самото начало и успя да стигне до успеха със 7-5, затваряйки мача в своя полза.

Така Тийм достигна до четвъртия си финал в турнир от Големия шлем. Той за пръв път ще играе на мач за титлата на US Open, като така стана първият австриец, достигал до тази фаза на турнира в Ню Йорк. В битката за трофея той ще има за съперник Александър Зверев, спечелил драматично с 3-6, 2-6, 6-3, 6-4, 6-3 срещу испанеца Пабло Кареньо-Буста в първия полуфинал.

Цветана Пиронкова: Най-голямата мечта на всеки тенисист е да спечели титла от Големия шлем

Цветана Пиронкова: Най-голямата мечта на всеки тенисист е да спечели титла от Големия шлем

Българката се завърна след блестящата игра на US Open