- Г-н Войнов, какво е за вас Zagorka Cup?

- Тази верига е една кауза, която я защитаваме вече 12 години. Казвам 12, защото преди да стартира веригата през 1995 г.  направихме един промоционален турнир. Zagorka Cup помогна много на българския тенис за времето на своето съществуване.

- Какво си спомняте от първия турнир?

- В самото начало тогавашният мениджър на Zagorka Димитър Алексиев и аз договорихме общите условия: бюджети, схеми и т. н. Тогава проведохме промоционалния турнир с награден фонд 4000 долара с участието само на български състезатели. Всичко премина на високо ниво и решихме окончателно да стартираме веригата.

- Кое е най-голямото име, което е играло във веригата?

- Може би французинът Никола Ескюде. Той беше в световния елит, после получи контузия. В България през 1997 г. беше неговото второ начало в големия тенис. Оттук Ескюде тръгна пак нагоре и достигна четвъртфинал на Откритото първенство на Австралия.


- От догодина няма да има тенис вериги, според решението на Международната федерация. Ще продължи ли Zagorka да организира международни турнири?

- От предварителните разговори, които сме провели с хората от пивоварната, стана ясно, че Zagorka остава в професионалния тенис. Или ще правим три-четири турнира "фючърс" или ще бъде организирин един от категорията "чалънджър". Това зависи от това дали някой друг в България ще направи "фючърс". Ако това стане, компанията ще създаде "чалънджър". Точно това е необходимо на българския тенис в момента. Знаете че наградния фонд на "фючърсите" е по 10 000 долара, т. е. като организираме три наградният фонд ще бъде 30 000 долара.

- Може ли Илия Кушев да сложи точка на състезанието, като стане единственият трикратен победител?


- Възможно е. Макар че Илия е на друга вълна - на 29 април ще се жени. Но той е отлично подготвен и е способен да спечели. Веригата се очертава като доста силна, но моята прогноза е, че последното й изданеи ще бъде спечелено от българин.