И вторият ден от квалификациите за Australian Open 2020 премина не по план  под голямо напрежение. В началото на деня над Мелбърн се усещаше задушлив въздух, в резултат на пожарите, които продължават в Австралия вече няколко месеца. По-късно през деня играта беше прекъсната и заради проливен дъжд, съпътстван от буря, която прочисти въздуха, но сложи край на играта за деня.

Шампионката от Australian Open 2016 е под въпрос за започващия в понеделник турнир от "Големия шлем"

Шампионката от Australian Open 2016 е под въпрос за започващия в понеделник турнир от "Големия шлем"

Анжелик Кербер се отказа срещу Даяна Ястремска заради контузия в гърба

Много от тенисистите, които през седмицата участват в квалификациите, се оплакаха от затруднено дишане, като една от претендентките дори се отказа от двубоя си, след като не можеше да си поеме нормално дъх. Канадецът Брейдън Шнур, който днес записа трисетов успех над австриеца Себастиян Офнер, обяви двамата най-популярни тенисисти Роджър Федерер и Рафаел Надал за егоисти.

"Промяната трябва да дойде от топ играчите - Роджър и Рафа са малко егоистични в мисленето единствено за себе си и собствената кариера", коментира Брейдън Шнур пред AP.

"Те са в края на кариерите си и всичко, което ги интересува е тяхното наследство, а не какво е добро за спорта и какво не. Тези хора трябва да се активизират".

Шнур също така каза, че е чувствал "супер сухота" в гърлото си по време на квалификациите и че условията за игра "на 100% не са нормални".

"Те (организаторите) просто ни хвърлиха на корта, защото сме квалификанти", оплака се канадецът.

Снимка 461731

Източник: GettyImages

Френският специалист на двойки Никола Маю публикува своя снимка с маска, под която написа: "Готов съм за първия ми двубой".

Канадецът Вашек Поспишил, който е член на "Съвета на играчите" на ATP, написа в "Туитър":

"Време е играчите да се обединим. Положението става абсурдно".

Преди дни шампионът от Australian Open 2019 Новак Джокович призова организаторите да отложат тазгодишното издание на турнира, ако условията за игра не са подходящи и застрашават здравето на тенисистите.