Световната №1 Ашли Барти (Австралия), която вчера за втори път през тази година оглави ранглистата на WТА, стана първата тенисистка, осигурила си и на тероия място във финалната надпревара. Състезанието ще се проведе за първи път в Шънжън (Китай) и е с рекордния награден фонд от 14 милиона долара.

Барти има вече актив от 5,476 точки, като има само още един турнир от категория WTA Premier Mandatory, този в Пекин (Китай) през октомври. Класацията се прави от 8 задължителни турнири и още 6 най-добро представяне.

Големият скок е факт, Григор Димитров е №25 в света

Големият скок е факт, Григор Димитров е №25 в света

Българинът се изкачи с 53 позиции в ранглистата на ATP

На практика Симона Халеп (Румъния) с 4,792 точки, Каролина Плишкова (Чехия) с 4,787 точки и шампионката от US Open 2019 Бианка Андрееску (Канада) с 4,727 също са сигурни участнички.

Другите, които в момента са над чертата са Срина Уилямс (САЩ), Петра Квитова (Чехия), Наоми Осака (Япония) и Белинда Бенчич (Швейцария).

Кики Бертенс (Холандия) и полуфиналистката от US Open 2019 Елина Свитолина са с много сериозни шансове. Джона Конта (Великобритания),  Медисън Кийс (САЩ) и финалистката от "Ролан Гарос" също могат да се класират на теория.

Надпреварата ще се проведе за първи път в Китай и зпаочва на 27 октомври. Осемте тенисистки ще бъдат разделени в две групи и това им гарантира минимум 3 мача. За победа в груповата фаза наградата е 153 хиляди долара и 250 точки за ранглистата на WTA. Класирането за полуфинал добавя 40 хиляди долара, а участие в мача титлата, който е на 3 ноември - 590 хиляди долара. Шампионката ще добави към парите от първата фаза 1.79 милиона долара.

Отделно има надпревара на двойки, която също е много щедро възнаградена.