Председателят на Българската федерация по плувни спортове Георги Аврамчев определи като "саботаж" ситуацията с уличените в употреба на допинг трима състезатели.

Ръководителят на централата заяви, че няма идея откъде идва тази атака, но тя вероятно е насочена срещу него лично или срещу националния отбор. Аврамчев обаче е убеден, че целият български спорт ще разбере истината.

Скандалът в плуването: Изтече смущаваш запис, свързан с пробите?

Скандалът в плуването: Изтече смущаваш запис, свързан с пробите?

Утре се очаква федерацията по плуване да даде пресконференция в 11 часа

"Този път поводът за срещата ни е много неприятен. Само преди по-малко от месец в тази зала със същите тези хора ние изпратихме 2020 като една от най-успешните години. И всичко беше цветя и рози. Бяхме въодушевени, всички очаквахме да дойде Олимпиадата и да дойде достойно представяне . Не знам защо в рамките на пет дни от най-добрата федерация от спорта, който има най-голяма развитие и принос, с три покрити квоти, с медали, същите хора станахме злодеи, които да дават забранени стимуланти на своите състезатели. Моят гръб е широк, аз мога да си отида и днес, но нали разбирате, че ние направихме едно изключително притеснение на състезателите ни, които са сринати психически и очакваме от тях да постигат резултати. Как така станахме най-лошите хора в тази държава?

Снимка 520539

Източник: БГНЕС

В най-трудните години за всички нас - пандемия, грип, ковид опитахме всичко, за да могат състезателите ни да се подготвят добре и ние да мечтаем за нещо повече. Какво стана - нямам обяснение. Имаме три положителни проби - факт, голям проблем. БФ плувни спортове и хората, които отговарят не са давали никакви забранени субстанции, особено този анабол. Вярвам на моите момчета плувци. Няма треньор, доктор или ръководител да експериментира с този анабол. Започнахме да си говорим с вас, медиите. Не може състезатели да говорят през медиите със своя треньор и доктор. Никога не сме си позволявали, но има три проби и това са техните. Това не може да дойде от въздуха. На мен ми е обидно да си говорим през медиите. Ще направим всичко, за да бъдат оневинени или с по-малки наказания. Обсъдихме неща, те разбраха, че не сме врагове, а интересите ни са взаимни. Не вярвам, че те умишлено са тръгнали срещу нашата федерация. Може би са в паника, все пак те се разделят с мечтите си. Не може наши добри състезатели от близкото минало да се връщат толкова назад, че и предишните треньори да намесват. Къде бяха досега? До неделя вечерта нямаше никакъв проблем. В понеделник сутринта бях уведомен за ситуацията. Саботаж или атака срещу мен лично, срещу националния отбор на България, не мога да кажа откъде, кой и защо, явно големите успехи в плуването не са им по вкуса.

Кристиян Минковски: Възможно е нарушението да идва от нещата, които плувците са взимали допълнително

Треньорът на плувците: Възможно е нарушението да идва от нещата, които спортистите са взимали допълнително

"Нямам обяснение. Минаха повече от 24 часа"

Изведнъж ставаме най-лошите престъпници. Поради тази причина взехме решени да поискаме да бъдат изследвани всички медикаменти, които са давани на нашите спортисти и всички те да бъдат изследвани с антидопингов тест. Лично аз спирам с изявленията, докато не излязат резултатите. Тогава пак ще застанем пред вас и ще стане ясно кой какво е правил. Целият български спорт ще разбере истината. Никога не сме били мишки и няма да бъдем. Ако сме виновни, ще си понесем вината. Вчера след срещата със състезателите се разбрахме, че повече няма да коментираме пред вас, медиите. Темата беше, че заедно трябва да намерим виновника. Пожелавам им да преодолеят шока от тази ситуация и особено на олимпийците. Да стиснат зъби и заедно ще изправим кораба.

Аврамчев призна, че по време на срещата си с тримата уличени плувци вчера е казал, че ако Федерацията е знаела, че те ще дадат положителна проба, е щяла да ги скрие от допинг контрол. Той уточни, че това е било казано символично, за да покаже колко абсурдно е твърдението, че някой от федерацията, лекарите или треньорите е сложил забранената субстанция в добавките на плувците, предаде БГНЕС. Председателят на Федерацията подчерта, че по никакъв начин не може да влияе на допинг контрола, на който са подлагани националните състезатели.

Председателят на федерацията по плуване: Вярвам и винаги съм вярвал на тези момчета

Председателят на федерацията по плуване: Вярвам и винаги съм вярвал на тези момчета

"Случаят е странен"