Международната федерация по спортно катерене (ИФСК) разреши завръщането на състезатели от Русия и Беларус в елитните турнири, отваряйки вратите за тях и за Олимпиадата в Париж. Това съобщава агенция Ройтерс.

Трето място за Александра Тоткова на европейска купата по спортно катерене

Трето място за Александра Тоткова на европейска купата по спортно катерене

Още на съботните квалификации Тоткова демонстрира отлична форма и с второ място мина уверено напред

ИФСК наложи забраната през март 2022 след руската инвазия в Украйна през беларуската граница. Санкцията бе удължена на Генералната асамблея на федерацията в Сингапур през април тази година, но по това време бе сформирана и работна група за изследване на евентуалното включване на руснаци и беларуси в международни състезания.

След продължителни консултации с Комисията на спортистите, МОК, Европейския съвет и Украинската федерация по спортно катерене (УМКФ), ИФСК получи съвет да следва препоръките на Международния олимпийски комитет (МОК), издадени през тази година.

"Решението за връщането на състезатели с руски и беларуски спортисти в международни състезания не бе взето лесно. Без колебание мога да кажа, че ИФСК осъжда категорично руската агресия срещу Украйна и продължава да подкрепя Украйна, нейните спортисти и целия народ", заяви президентът на ИФСК Марко Сколарис.

"В същото време обаче ние смятаме, че спортът има мисия, различна от политизирането. Вярваме в ценностите на олимпизма".

Следващото световно първенство е насрочено за 1-12 август тази година.