Парите по договора, който НСБ е подписала за софтуер, ще бъдат върнати. Това съобщи в предаването "Денят започва" на БНТ министърът на младежта и спорта Весела Лечева. Федерациите трябва да работят с хоризонт поне до следващите олимпийски игри. Постоянните обвинения и внушения, че се злоупотребява с публичен ресурс, имат негативен отзвук сред спортната общественост.

Весела Лечева сподели, че изминалият месец е бил много успешен за българския спорт.

"На Световното първенство по художествена гимнастика в София залата беше пълна с много млади хора, ентусиазирана публика, имаше много вълнуващи моменти, сълзи от радост от спечелените златни медали от нашите момичета от ансамбъла, както и сребърните медали на Стилияна Николова. Всичко това носи голямо удовлетворение. Разбира се, не трябва да пропускаме и успехите в леката атлетика на Световното първенство за младежи на Пламена Миткова и Божидар Саръбоюков, на Антов Ризов в спортната стрелба, на борците Едмонд Назарян и Кирил Милов", каза министър Лечева.

Весела Лечева отново заяви, че спокойствието и диалога при работата с федерациите трябва да е основен ангажимент на държавата.

"Важно е федерациите да имат един много по-дълъг хоризонт. Да не мислят как ще се справят с бюджета си до края на годината, а да могат да планират поне до следващите олимпийски игри. Трябва да се работи с перспектива поне два олимпийски цикъла", каза още министър Лечева.

"Проблемът е, че Министерството на младежта и спорта винаги е на опашката като финансиране. Бюджетът се коригира с 10 или 15 процента, или съобразно инфлацията, но не се прави качествен скок със 100 процента. Създаде се и легенда, че някои от федерациите си позволяват да присвояват средства. Тези настроения ескалираха в предишното управление", коментира Лечева.

Министър Весела Лечева беше попитана и за плановете за Национален стадион, както и възможността България да е домакин на голям футболен форум.

"Домакинствата в България са изключително важни. Неслучайно в моя мандат 2005-2009 направихме програма за домакинствата. В цял свят те подпомагат икономиката, дават възможност за развитие на спортната индустрия", отбеляза Лечева.

"За Националния стадион все още липсват експертни становища за мястото, проекта на стадиона и как ще бъде експлоатиран. Въпреки че е красиво съоръжение, настоящият стадион е морално остарял и не отговаря на съвременните изисквания. Въпросът за нов стадион обаче може да се реши само в диалог със Столичната община, БФС и държавата. В България така и не се изработи успешен модел по отношение на публично-частното партньорство - там, където могат да се срещнат държава, инвеститор и спортна организация. А този модел работи успешно в другите държави", отбеляза още Лечева.

Весела Лечева беше попитана и за договора на НСБ за софтуер, който стана обект на коментари в медиите.

"Твърденията от последните седмици, че в НСБ се работи на тефтер, са лъжа", каза министърът. Тя обясни също така, че ако има съмнения за злоупотреби, то няма как да бъде прескочен "човешкият фактор": "Ако някой иска да присвои, да неглижира, да покрие някои от разходите - всичко това е въпрос на лична отговорност".

Министър Весела Лечева напомни, че договорът ще бъде прекратен и даде още детайли за това.

"Собственикът на фирмата поиска договорът да бъде разтрогнат и това говори за начина, по който е била проведена цялата процедура, за стойността на софтуерния продукт. За мен това е знак на почтеност, знак, че оценяват, че това дружество в действителност няма възможност и необходимост да поддържа този скъп продукт. Пред подписване сме на анекс с фирмата", каза още Лечева.

"На база на направените проверки има и неморални и незаконни действия от страна на предишното ръководство. Всички договори, подписани в последните дни в НСБ, ще бъдат предоставени на прокуратурата", каза още министърът на младежта и спорта.

Красен Кралев: Нормалността в българския спорт започва да се завръща

Красен Кралев: Нормалността в българския спорт започва да се завръща

Пораженията, нанесени от Радостин Василев върху българския спорт, са огромни, коментира той