Депутатите приеха важни законови промени за спорта. Част от тях касаят работата на Антидопинговия център и правилата за тестване на допинга.

Освен това депутатите приеха правилниците на федерациите да се утвърждават след становище от спортния министър. В тези правилници задължително ще се записва статута на спортистите аматьори и спортистите професионалисти, обясни председателят на спортната комисия в парламента Огнян Стоичков.

Тази промяна идва след редица жалби за договори между федерации с непълнолетни лица. С тези договори 15 годишни деца са обвързани с неустойки в размер на 100 000 лева след навършване на пълнолетие, ако прекратят по някакъв начин договора с дадената спортна федерация.

Безвремието за утвърждаване на правилниците също се преодолява според Стоичков. В седем-дневен срок от изготвяне на правилника той се представя на спортния министър за одобрение.

Освен това спортните обекти от държавен интерес няма да попадат в обхвата на публично-частното партньорство. Общественият интерес налага както АЕЦ "Козлодуй" е обект от национално значение, така и Националния стадион Васил Левски да не бъдат включвани в ПЧП, изтъкна Огнян Стоичков.

Приеха се промени, касаещи премиите на олимпийците. Според досега действащата наредба за първи медал олимпиецът получава 100% от премията, а за втори до 10% от нея. Статистиката показва, че 42 спортисти олимпийци от 280 общо олимпийци, прекратили спортно-състезателната си дейност, ще получават премия между 1400 и 4000 лева, обясни Стоичков.

Министерството на физическото възпитание и спорта предложи да бъдат повишени месечните премии на олимпийските медалисти, прекратили активната си състезателна дейност, като за всеки завоюван медал те се определят, както следва: златен медал на олимпийски игри - три минимални работни заплати за страната; сребърен медал на олимпийски игри - 90 на сто от три минимални работни заплати за страната; бронзов медал на олимпийски игри - 80 процента от три минимални работни заплати за страната.

По този начин ще бъде дадена реална оценка на положения от спортистите труд, на постигнатите от тях изключителни успехи и на техния принос за издигане престижа на българския спорт.

Предлага се новата правна регламентация да бъде приложима съответно и за отпускане на месечна премия за олимпийските медалисти от параолимпийски игри, прекратили активната си състезателна дейност.