След няколко години на забрава, атрактивния правилник на комбат рестлинг отново е актуален. Атрактивният спорт започва с бурно развитие в Япония през 90-те, следват години на застой поради липса на телевизионно внимание. Но след, като повечето граплинг правилници започват да затъват във формализиране на правилата и търсене на изкуствени точки, комбат рестлинг преживява ренесанс.

"Виновници" да се случи това в България са Ивайло Иванов и Камен Георгиев. След като на 30 ноември 2014г. в София се проведе "Combat Wrestling-Sofia Open", светът на бойните спортове отново се сети за по-динамични граплинг правила.

Домакините от "Боен клуб България" предлагат турнирът да се проведе в клетка... и резултатът е налице. При чисто време на срещата от 5 минути, клетката не позволява напускане на игралното поле и максималната продължителност на една среща, при която се стига до съдийско решение не надхвърля пет минути и двадесет секунди.

На турнира от ноември повечето срещи завършваха с приложен ключ или задушаване, а тези които приключваха по точки бяха с резултат, който показваше множество приложени техники. Като в стойка имаше хвърляния, а на земя имаше много смяна на позициите и непрекъснато търсене на заключване.

Вълната започнала в София и Мексико постепенно набира сила и създателят на този правилник - японецът Нориаки Кигучи дава своята благословия: Световното ще бъде във Варна на 22 август 2015 г. Схватките ще бъдат в два стила със и без кимона. Като при варианта с кимона точки няма да се отчитат, а ще се играе до предаване. Подробности на официалния сайт на турнира или на ФБ-страница.

Поради големия интерес в някои от държавите ще се наложи определяне на състави с преборвания, световните сили САЩ - определиха квалификациите да са на 11 април, а в Канада ще бъдат на 23 май 2015 г.

Камен Георгиев коментира темата пред Topsport.bg:

"Думите на Вазов: „И ний сме дали нещо на света", се потвърдиха за пореден път. В последните години в граплинга има тенденция за дебнене и натрупване на изкуствени точки от активност, които нямат нищо общо с придобиване на реални умения в сферата на бойните изкуства. В цял свят има недоволства от това и вече има разцепления в няколко международни федерации.

Комбат реслинг е добре забравено старо начинание. Скромният ни принос беше забелязан и благодарение на Ивайло Иванов имаме „зелена светлина" за Световно първенство в България, което вече има твърда дата, одобрена от всички национални комитети. Голяма е вероятността основателя Нориаки Кигучи да съдийства във Варна, но при всички случаи ще има няколко световно известни имена. Освен два турнира ще има и тренировъчен семинар за състезателите. В момента чакам окончателно потвърждение за надпревара в Япония и ще има още подробности, около имената на известни състезатели, които ще пристигнат в България".

Правилата накратко:
Категориите при мъжете и юношите (16-18г) са 52кг, 57кг, 62кг, 68кг, 74кг, 82кг, 90кг, до 100кг и над 100кг при жените: 48, 52, 56, 60, 64, 68, 72, 80, +80 кг. Времетраенето на една среща е 5 минути, ако има равенство се определят още две продължения по 3 минути. методите за постигане на победа в редовното време са: ключ на ставата, задушаваща техника, респективно предаване на един от опонентите или достигане на 12 точки разлика след прилагане на различни техники, така наречения „затворен" (пасивен) гард е забранен и при използването му състезателите започват отново схватката в стойка.