Преди президентските избори представителите на олимпийския комитет на САЩ бяха притеснени, че евентуалният избор на Доналд Тръмп може да влоши шансовете на Лос Анджелис за домакинство на летните олимпийски игри през 2024 г.

Най-големите страхове вече станаха реалност.

Телевизионните кадри за драми и протести по летищата след заповедта на Доналд Тръмп за недопускане на гражданите и бежанците от седем държави значително влошават шансовете на ЛА, смятат ръководителите на кандидатурата.

Кметът на Лос Анджелис Ерик Гарсети, който е ключова фигура в "ЛА 2024", се изказа остро срещу действията на Тръмп. Представител на олимпийския комитет е коментирал анонимно пред вестник USA Today, че забраната на Тръмп "определено не помага".

Тайсън към Тръмп: Важното е, че не си спал с моята жена... Нали?!

Тайсън към Тръмп: Важното е, че не си спал с моята жена... Нали?!

Припомниха позабравен скандал с новия президент на САЩ

Лос Анджелис се конкурира с Париж и Будапеща за домакинството на игрите. МОК ще избере един от трите града на 13 септември в Лима, което прави следващите седем месеца особено критични за събирането на подкрепа.

Обикновено кандидатите не искат да бъдат забърквани с никакви скандали, а това важи особено силно за всеки американски град, тъй като настроенията в МОК не са особено ласкави като цяло към САЩ.

Дори преди Тръмп да победи Хилари Клинтън на 8 ноември, източници на вестника са коментирали, че ще е трудно да се спечели подкрепата от ислямските и латиноамериканските страни, както и на жените членове на МОК.

Оттогава нещата не само че не се подобряват, а се влошават, въпреки че Тръмп подкрепи кандидатурата. Хората от Лос Анджелис дори смятат, че има кръгове в МОК, които симпатизират на Тръмп и могат да помогнат. Това са представителите на Русия и бившия съветски блок.

Забраната на Тръмп срещу гражданите на няколко държави обаче е чисто ново и голямо препятствие за американската кандидатура. Действията му са точно противоположни на идеята на ЛА да се представи на света като най-либералния и демократичен град.

Тръмп може да се окаже проблем и на по-късен етап. Официалните представители на Лос Анджелис не искат той да пътува до Лима и да говори пред членовете на МОК. Още повече че дори харизмата на Барак Обама не помогна за избора на Чикаго за домакин на игрите през 2016 г. Затова дори и Клинтън да беше избрана, присъствието й на сесията на МОК щеше да е нежелано.