Спортът може да спаси човешки живот. По време на пандемията от коронавирус стана ясно колко е важен той за здравето. Това каза президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах на срещата на върха на лидерите на Страните от Г-20 в Рияд (Саудистка Арабия).

"Спортът може да спаси човешки живот. По време на коронавирусната криза всички научихме колко важен е спортът за физическото и психическото здраве. Световната здравна организация (СЗО) призна това, като подписа споразумение за сътрудничество с МОК. Съгласно това споразумение ООН, СЗО и МОК стартираха съвместна кампания, наречена "Здрави заедно", за да популяризираме проекти в международен план и ние се подготвяме да допринесем за световната кампания за ваксинация", каза Бах.

"Научихме един важен урок от тази криза - имаме нужда от повече солидарност - повече солидарност в обществата и между обществата. Скоро ще отпразнуваме тази демонстрация на солидарност на отложените олимпийски и параолимпийски игри в Токио. Тези олимпийски игри с участието на всички 206 национални олимпийски комитета и олимпийски отбор на бежанците ще изпратят мощен сигнал за солидарност, устойчивост и единство на човечеството", добави ръководителят на МОК.Бах също поиска от срещата на върха да подкрепи политическия неутралитет на Олимпийските игри и МОК: "Смирено ви моля да подкрепите политическия неутралитет, което ни позволява да превърнем Олимпийските и Параолимпийските игри в символ на глобалната солидарност без дискриминация".

Олимпийските игри в Токио ще се проведат от 23 юли до 8 август следващата година, а параолимпийските - от 25 август до 6 септември.