Членове на изпълнителното бюро на световната федерация по щанги поискаха пълното отстраняване на унгареца Тамаш Аян от президентския пост.

На последното заседание в Доха той се оттегли за 90 дни, докато тече разследването на твърденията в документалния филм на немската телевизия ARD. Временно постът бе поет от американката Урсула Папандреа, която бе негов вицепрезидент.

Колев: Лично Тамаш Аян ме поздрави за успехите на българските щангисти

Колев: Лично Тамаш Аян ме поздрави за успехите на българските щангисти

"Българските щанги се връщат на победния път"

В същото време с негов подпис са разпратени поканите за конгреса на световната федерация през март в Букурещ. Според руснака Максим Агипов, подобно поведение означава, че Аян въобще не се е отказал от поста и директно ръководи централата, а Папандреа била фиктивно на поста.

Единственият начин да се излезе от ситуацията е да се отнемат правата на Аян напълно и той да подаде оставката си незабавно, твърдят още няколко от членовете на изпълкома.

В същото време самата международна федерация отрече повечето от твърденията в документалния филм. Очакват се и доста сериозни трусове покрай новите положителни проби от олимпиадата в Лондон. Румъния трябва да получи 1-годишно наказание, защото премина трите минимални от повторното тестване, а това означава, че е аут от игрите в Токио. Аян управлява щангите повече от 44 години, като половината като президент

Стефчо Христов грабна бронз на Европейското по вдигане на тежести за кадети

Стефчо Христов грабна бронз на Европейското по вдигане на тежести за кадети

Българинът беше най-лек в тежка категория