Този уикенд в София акробатиката ще направи своя рестарт със стартовете за Световната купа. Успоредно на надпреварите ще има съпътстващ международен турнир за по-младите.

От петък до неделя в зала "Асикс Арена" се очакват общо над 300 участници от 11 държави. Поне 140 от тях ще се представят в турнира за Световната купа, за който у нас пристигат едни от най-класните състезатели в света. В младежкия турнир ще видим над 80 деца и юноши от България плюс техни връстници от чужбина.

170 състезатели от 11 държави на Световната купа по спортна акробатика в София

170 състезатели от 11 държави на Световната купа по спортна акробатика в София

При смесените двойки на квадрата в "Асикс Арена" ще излязат двукратната олимпийска шампионка за младежи Мариела Костадинова и нейният партньор Теодор Великов

"Това е изключително важно събитие за българската и световната акробатика. Всички чакаме с нетърпение да се върне нормалния ритъм на надпреварите в спорта и София сега е призвана да направи този първи голям тест в нашия спорт. Благодаря на Столична община, Фондация "София - европейска столица на спорта" и спортното министерство за помощта и партньорството. Вярвам, че нашите представители ще покажат най-доброто на което са способни. Българската акробатика записа изключителни успехи в последните няколко години и се надявам тази тенденция да продължи," заяви на среща с медиите днес Владимир Колев, президент на БФ Акробатика.

На пресконференцията в Информационния център на "София - европейска столица на спорта" присъстваха още генералният секретар на федерацията Недко Костадинов, треньорите на нашите участници в предстоящата Световна купа Даниела Велчева и Николай Иванов, както и изпълнителният директор на Фондация "София - евростолица на спорта" Дамян Диков.

"Българските акробати бяха едни от малкото, които можеха да тренират в последно време в условията на здравната криза. Сега вече се възвръща лека-полека и състезателният ритъм. Имаме много силни заявки за участие в София, но ковид-тестовете спират в последния момент представители на отделни държави. Убеден съм, че този уикенд ще сме свидетели на много силно състезание. За жалост, недопускането на публика ще даде отражение, отделно България има толкова много световни и европейски шампиони и медалисти, които искахме да са в залата, но здравната обстановка не позволява," каза Недко Костадинов.

Липсата на състезателна практика притеснява треньорите на най-добрите ни състезатели. "Това бе голям проблем за целия ни спорт в последната година. Очакваме добро представяне, въпреки проблемите, които имахме с контузии. Турнирът в София ще бъде и тест за предстоящите тежки изпитания - световното първенство през юли в Швейцария и европейското в края на септември в Италия," заяви Николай Иванов, личен треньор на смесената ни двойка Мариела Костадинова и Теодор Великов.

"Надявам се българските представители да покажат своя максимум през уикенда, да изиграят без грешка съчетанията си. Контузии наложиха промени в изпълненията, но това е част от нашия спорт," сподели Даниела Велчева, личен треньор на женската ни тройка Анна Янкова, Йоана Джунева, Антоанета Манасиева.

Изпълнителният директор на "София - европейска столица на спорта" Дамян Диков говори за партньорството с БФ акробатика и атрактивните участия и демонстрации на състезатели от тази федерация в много популярните градските спортни празници и ърбан фестивали, организирани от Столична община.

Българската акробатика записа изключителни успехи в последните години с двете олимпийски младежки титли от Буенос Айрес 2018 и сребърните медали от Европейските игри в Минск 2019.

Световната купа в София ще бъде открита с тържествена церемония този петък от 16 ч. в зала "Асикс Арена". Финалите са предвидени в неделния следобед между 16.30 и 19.30 ч.

Българите четвърти на Световното по спортна акробатика

Българите четвърти на Световното по спортна акробатика

Нашите състезатели се представиха отлично в Португалия.