В началото всички опитаха да неглижират разкритията на хакерите от Fancy Bears и да убедят света, че всичко е наред и няма поводи за притеснение. Наричаха ги провокатори, дребни гаменчета със специални компютърни умения, които са решили да нарушат спокойствието на големите батковци.

Но анонимните и до днес компютърни пирати продължиха упорито да вадят нови и нови списъци с имената на спортисти, които в различни периоди от време са приемали напълно легално допинг под формата на животоспасяващи лекарства.

Първи изгряха имената на сестрите Уилямс, които са гълтали по цели шепи от иначе забранени лекарства, за да лекуват различни болежки. Със сигурност хакерите абсолютно целенасочено стартираха своята кампания с имената на топ тенисистките. Те са достатъчно известни по целия свят и поне досега бяха символ на чистия спорт, неопетнен от употребата на забранени субстанции. Сестрите обявиха, че са чисти и получиха горещата подкрепа на Световната антидопингова агенция (WADA). Шефовете на мощната организация поискаха Русия по най-бързия начин да разкрие виновниците за скандала и да ги накаже сурово, запушвайки им устата.

Вместо това руският президент Владимир Путин обяви, че е смутен от скандала и трябва да бъдат търсени отговори на тежки въпроси. В това време хакерите продължиха да бълват нови и нови имена, между които личаха световни и олимпийски шампиони, легенди с огромен авторитет. Скандалът вече нямаше как да бъде неглижиран с оправдания от рода на: "Те откраднаха секретни досиета и злоупотребиха с информацията от тях". Ясно е, че много от осветлените спортисти наистина са имали нужда от определени медикаменти, които могат да бъдат използвани и като допинг.

Също така е ясно, че няма как толкова много от шампионите да са тежки астматици, нуждаещи се от точно определени медикаменти, които подобряват дишането, увеличават издръжливостта по време на състезание, превръщат те в машина. Скандалът очевидно няма да отиде в историята като поредната зле скалъпена провокация. Ясно е, че не всичко в работата на WADA е било напълно регламентирано и прозрачно.

По-интересното е, че разкритията на руските хакери вече започнаха да дават резултат. Хора по върховете на спорта се хванаха за гушите в опита си да наложат контрол върху организацията, която ще контролира световния допинг. Най-активни са част от босовете на Международния олимппийски комитет (МОК), които от доста години водят тиха война с WADA. Конфликтът най-ясно си пролича преди началото на олимпийските игри в Рио. Тогава от антидопинговата агенция препоръчаха всички руски спортисти да бъдат извадени от игрите заради мегаскандала с повсеместното допингиране на спортистите в руската федерация. МОК обаче отказа да се съобрази с препоръката и се измъкна със соломоновското решение всяка федерация сама да решава дали да наказва руснаците, или не. Сегашните вълнения във WADA отново станаха повод за изравянето на томахавките.

"Световната антидопингова организация се нуждае от реформа. Това може да стане с подкрепата на всички страни-членки на МОК. Нуждаем се от една значително по-прозрачна организация с напълно ясни принципи и закони, които да помогнат за по-ефективната борба с допинга в световен мащаб.

Най-важното е да изясним кой е отговорен за проверките, прилагането на правилата и санкционирането на провинилите се. Дължим това на атлетите, дължим го и на публиката", обяви съвсем наскоро шефът на МОК Томас Бах. Негови подчинени бяха още по-крайни в коментарите си, призовавайки да бъде създадена чисто нова структура, която да замени морално амортизираната антидопингова агенция.

От WADA не останаха длъжни на своите кандидат-палачи и на свои ред обявиха, че наистина се нуждаят от реформа, но тя не е свързана със закриване, а с наливане на повече пари. На среща в Лозана босовете на агенцията за борба със световния допинг обявиха, че се нуждаят от повече власт, независимост и пари, разбира се.

"Нашата организация трябва да разшири разследванията си и да работи в по-тясно сътрудничество с информаторите ни. Необходими са и по-чести проверки и в най-отдалечените кътчета на планетата. Всички тези дейности изискват много по-мащабно финансиране.

Не ми се струва логично да говорим за нови структури. По-добре да подобрим работата на сегашната, така че да няма съмнения в нейните резултати", категоричен беше говорител на WADA. Шефът на антидопинговата агенция сър Крейг Рийди опита да намали напрежението между подопечната му организация и МОК.

"Олимпийският комитет няма за цел да отслаби позициите на агенцията. Напротив, задачата ни е да намерим механизмите, които да засилят влиянието й върху световния спорт. Изправени сме пред сериозни проблеми, но ще работим неуморно за тяхното разрешаване", категоричен бе сър Рийди. Самият той обаче има немалко врагове в спортните среди.

Много от противниците му го обвиняват, че открай време умело тъче на два стана. Сър Рийди е хем шеф на WADA, хем е вицепрезидент на МОК. Това според влиятелни спортни функционери си е чист конфликт на интереси. Със сигурност битката за контрола върху световния спорт и тъмната му допинг страна тепърва предстои. А хакерите от Fancy Bears само подадоха искрата, която възпламени бурето с барут.