Големите първенства по фигурно пързаляне по традиция са интересни не само от гледна точка на показаното на леда, но и заради фигурите, които можем да срещнем край пързалката. Не прави изключение и световното юношеско първенство в София тази година. Няколко известни треньори са тук със свои възпитаници. Магнетичният канадец Брайън Орсър от края на миналата година пое световния юношески шампион Адам Рипън (САЩ).

Орсър е носител на два сребърни олимпийски медала - 1984 и 1988 година. Той е и световен шампион за 1987-ма, а сега наставлява Рипън в София. На юношеското световно първенство има възпитаници на двамата бивши треньори на нашите двукратни световни шампиони Албена Денкова и Максим Стависки. Генади Карпоносов е специалистът, който заедно със съпругата си Наталия Линичук изведе българския дует до двете шампионски титли.

Линичук и Карпоносов са олимпийски шампиони от 1980 година. Карпоносов води в София танцова двойка от Великобритания Женвиев Дъч/Евън Робъртс. Дългогодишният наставник на Денкова и Стависки - Алексей Горшков е с двойката на Узбекистан Мария Попова и Виктор Коваленко. Горшков е в щаба на още няколко участници в танцовата надпревара.

Треньорката на Израел Галит Чайт е известна в България. Със своя партньор Сергей Сахновски на няколко големи първенства бяха преки конкуренти на Денкова и Стависки за призовите места. Чайт извежда на софийския лед двойката на Израел Ариана Вейнтрауб/Авидан Браун.

Доказани специалисти като Игор Шпилбанд и Марина Зуева имат няколко свои танцови двойки на световното юношеско първенство. Сред тях са и фаворитите за световната титла при юношите Медисън Чок и Грег Зюрлен (САЩ), както и друга американска двойка - брат и сестра Мая и Алекс Шибутани.

Литовците Александра Аронов и Александър Пирогов също са възпитаници на треньорския дует Шпилбанд/Зуева. Световният шампион при спортните двойки от 1997 година Инго Щьоер води в София представителите на Швейцария също при спортните двойки Анаис Моранд и Антоан Дорса. Щьоер е треньорът, извел до три европейски и една световна титла Альона Савченко и Робин Шолкови (Германия).