70 представители на неправителствени организации, депутати от различни политически партии и коалиции, членове на Парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта и на ръководния екип на Министерството на  младежта и спорта участваха в инициирана от ММС среща-дискусия по повод Международния ден на доброволеца.

Целта на срещата беше да се обсъди усъвършенстването на изготвения през 2012 г. от депутати от ГЕРБ Закон за доброволчеството, който да бъде приет възможно най-бързо от Народното събрание, за да регламентира доброволческата дейност в България.

Сред участниците във форума бяха 46 представители на неправителствени организации, чиято дейност е свързана с осъществяване на доброволчество в България и с приемане на Закон за доброволчеството, представители на местната власт и журналисти.

Инициатор на срещата беше заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов, а радетел на идеята да се изготви и приеме Закон за доброволчеството е председателят на 43-ото Народно събрание Цецка Цачева, която откри дискусията в зала „Изток" на Народното събрание.

„Със задоволство отбелязвам факта, че сте избрали именно Народното събрание като място за провеждането на тази среща на тема „Международен ден на доброволчеството - 5 декември". Народното събрание по право заслужава да бъде територията, където тази тема да се дискутира и това е така не от днес, заяви при откриването на срещата Цецка Цачева. - В България имаме много добри примери, при които и през тази тежка година с редица природни бедствия, и не само, се показа, че този дух на солидарност, това усещане за съпричастност към проблемите на хората, изпаднали в беда, е кауза за всички вас, които сте тук.

Председателят на Народното събрание подчерта, че темата за доброволчеството е в уникален синхрон с европейските ценности и принципа на солидарността. По думите й, когато темата за доброволчеството представлява интерес за гражданското общество като цяло, тя трябва да намери  и своето законодателно решение. Цека Цачева обясни, че в края на 41-ото Народно събрание е изработен проект на  Закон за доброволчеството, но той не е обсъждан и гласуван от следващото 42-о Народно събрание, въпреки че неколкократно е имало предложения за включване в дневния ред.

Г-жа Цецка Цачева изрази надежда, че в резултат на тази дискусия, на мненията, които се чуват, предложенията в проектозакона ще бъдат усъвършенствани и още през пролетната сесия на това Народно събрание законопроектът за доброволчеството ще стане факт и ще бъде действащ закон.

Заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов каза в експозето си, че тази година природата ни е даде тежък урок, който се събира в една дума и тя е заедно, защото е важно, когато има проблеми, хората да бъдат обединени и да си помагат заедно. Според него в повечето страни от Европейския съюз има нормативна база за регламентиране на доброволчеството.

„Много от вас, които тази година работиха на терен на място и помагаха в калта, видяха как благодарение на саможертвата на тези доброволци бяха спасени човешки животи и това не може да бъде съизмервано с нищо - нито с възнаграждение, нито със заплата или медал. Остава удовлетворението от факта, че си бил полезен и си помогнал на човек, заяви на срещата заместник-министър Калин Каменов. -  Когато след месец - два   има готов, обсъден и обществено приет Проектозакон за доброволчеството, той да бъде консенсусно приет от всички".

Участниците в срещата изразиха мотивите си защо трябва да има Закон за доброволчеството, какви трябва да бъдат отговорностите на местните власти за обучението, оборудването на доброволците и координацията на тяхната дейност в момент на нужда по места.    Те изразиха мнението, че ако има нормативна уредба, нейната функция би била  много полезна в сферата на логистиката. Необходимо е също установяване на форми за валидиране на познанията и уменията, натрупани от доброволческа дейност.

По време на срещата представители на Българския център за нестопанско право изнесоха данни от изследване за това каква е целта на Закона за доброволчеството в България, в което се чува мнението на близо 3000 доброволци по тази тема.

Предложенията на неправителствените организации ще бъдат предоставени на заместник-министър Калин Каменов и на народния представител Светлана Ангелова, която ще внесе Законопроекта за доброволчеството в парламента. Ще бъде организирана още една среща, за да се обсъди усъвършенствания с новите предложения законопроект. 
„Много скоро и в България може да стане въпрос на престиж, че си бил доброволец и да е предимство, когато се започва работа. Очаквам всички заедно да направим така, че доброволчеството да носи престиж," заяви в края на срещата Калин Каменов.