Кметът на София Йорданка Фандъкова ще връчи специален приз на една от най-прогресиращите млади спортни звезди на България - фехтовачката Йоана Илиева. Това ще се случи във връзка със спечелването на европейската титла на сабя от Илиева при жените до 20 г. и обявяване новото лице на инициатива "София - европейска столица на спорта".

Церемонията ще се състои на 4 март, сряда, в 13.00 ч., в сградата на Столичната община на ул. "Московска" 33, официално фоайе. След връчването на приза ще бъдат дадени подробности за бъдещите състезания на Илиева, а медиите ще имат възможности за индивидуални интервюта.

Йоана Илиева е 18-годишна фехтовачка от София, родена на 20 юни 2001 г. Занимава се с този спорт от 12-годишна възраст. В момента е в 12 клас в редовна форма на обучение в столично езиково училище. Състезателката на клуб "Свечников" с треньор Ивайло Воденов, възпитаничка на фехтовална академия "Васил Етрополски". Носителка на Световната купа на сабя за 20-годишни, с бронз от световното първенство в тази възрастова група и от няколко дни европейска шампионка при 20-годишните.

Снимка 417357

Източник: Фейсбук

През януари беше отличена с приза Млад спортист номер 1 на България до 18 години за 2019 г. в церемонията "Нощта на шампионите", организирана от Министерството на младежта и спорта и Българския спортен тотализатор. През 2020 г. Йоана Илиева е определена за лице на инициатива "София - европейска столица на спорта".

Йоана Илиева стана европейска шампионка на сабя за девойки!

Йоана Илиева стана европейска шампионка на сабя за девойки!

Йоана записа общо 11 победи